6 трика на мързеливи домакини

За да блести домът от чистота  

1667

Няма да е новина, ако кажем, че има доста домакини, които просто не обичат да чистят. В момента, в който трябва да изпълняват тези задължения, изпадат в униние и се опитват да претупат процеса. Но не е нужно да прекарвате целия уикенд в чистене и бърсане на прах. С помощта на няколко трика бързо ще се радвате на чист и блестящ дом.

1. Пералня

Колко често ви се случва да чистите пералнята? Много жени не го правят, но всъщност е лесно и не отнема никакво време. На първо място не купувайте скъпи почистващи продукти, а дайте предпочитание на обикновения оцет. Просто сипете в отделението за препарат и пуснете на дълъг цикъл на пране. Когато свърши, пералнята ще заблести.

Оцетът е чудесен  за да подсилите праха. Просто добавете 1/3 чаша оцет към праха, особено при пране на цветни дрехи.

2. Прозорци

Само мисълта за почистване на прозорци може да изнерви домакинята и тя започва да търси различни оправдания, за да не прави това. И всичко това, защото стъклото и рамките са изключително трудни за почистване и доста трудоемки. Но ето какво да направите. Вземете обикновена сода за хляб, сложете малко количество в ъглите и други труднодостъпни места, след това добавете оцет и изчакайте да се появят мехурчета. Когато реакцията започне, оставете за 15 минути. С течение на времето ще забележите, че оцетът и содата са разтворили ръжда, изсъхнала мръсотия и други замърсявания и всичко, което трябва да направите, е да избършете всичко с хартиена кърпа. Ако петната не са напълно изтрити, използвайте четка за зъби.

3. Баня

Загрейте малко количество оцет в микровълновата фурна, за да стане топъл, но не горещ, и след това да го смесите заедно с препарат в спрей в пропорции 1 към 1. Не разклащайте сместа, а внимателно смесете. След това го напръскайте върху плочките в банята и го оставете да престои половин час. През това време сместа ще разтвори цялата мръсотия и накрая ще трябва само да избършете повърхността с гъба - резултатът ще бъде не по-лош от професионалните почистващи препарати.

4. Под и стени

Децата обичат да рисуват по….стените, това не е тайна. Но с няколко прости решения бързо ще разрешите проблема.

Използвайте обикновена паста за зъби, за да премахнете маркерите от пода или масата. Малко количество трябва да се нанесе върху мека, влажна кърпа и да се втрие върху петната. Можете да опитате да използвате дезодорант или лак за коса. Трябва да се напръска върху "картината", изчакайте няколко минути и след това избършете с влажна кърпа.

5. Микровълнова печка

Вземете лимон, нарежете го на парчета и го поставете в купа, добавете половин чаена лъжичка канела и пуснете в микровълновата. След това задайте минималната мощност и стартирайте таймер за десет минути. Лимонът ще почисти и дезинфекцира уреда (всичко, което трябва да направите, е да премахнете мръсотията с мокра гъба), а канелата ще премахне неприятните миризми.

6. Мебели

Прахът е нашият враг номер 1. Понякога изглежда, че се утаява отново върху повърхностите буквално пет минути след почистването. За да поддържате апартамента си чист за дълго време, вземете хартиена кърпа, сложете няколко капки растително масло и да избършете прашна маса. След това минете мебелите веднъж, но с чиста кърпа. 

Сподели: