Краставици и домати
Искате да направите приятна изненада на половинката или пък да впечатлите гостите – няма проблеми... Днес ще ви...
07/02/2016Изненадващо, тази двойка не се понасят. Някои плодове и зеленчуци, включително доматите, отделят етилен, газ, който ускорява узряването на плодовете. Краставиците са много чувствителни към етилена и до доматите те бързо губят влага и изсъхват. По същата причина не се препоръчва да се съхраняват заедно с банани и пъпеши.
Често когато пазаруваме се увличаме и купуваме повече, отколкото ни е необходимо. И ако за пакетираните храни и консе...
22/07/2019Ябълки и портокали
Портокалите и ябълките активно отделят етилен и затова не понасят компанията си. Освен това тези плодове се нуждаят от различни условия на съхранение. Ябълките могат да се съхраняват в затворена торбичка в хладилника, а портокалите е по-добре да се поставят в купа или кошница - цитрусовите плодове в полиетилен бързо плесенясват.
Тиква, ябълки и круши
Тиквата може да се съхранява дълго време, но трябва да се държи далеч от ябълки и круши (освен ако, разбира се, не говорим за есенен декор , който не планирате да ядете по-късно). До тези плодове тиквата може да започне да пожълтява и да гние.
Лук и картофи
Лукът и картофите вървят чудесно в ястията, но не и на едно място в кухнята. Факт е, че картофите абсорбират влагата, която лукът изпуска и това води до покълването им.
Моркови и чушки
Под въздействието на голямо количество етилен, който отделя сладките чушки, морковите придобиват горчив вкус. Същият газ засяга цвеклото.
Банани
Бананите са истинските рекордьори по отделяне на етилен, поради което самите те се развалят по-бързо от другите плодове. Ако искате да запазите бананите свежи, увийте стъблата с фолио.
Те обикновено са храна за закуска или преди обяд, за да дадат малко енергия… но какво ще кажете за съчетаванет...
16/10/2022