Знаем, че нямате търпение да започнете да украсявате дома за Коледа. А елхата е най-важната и вълнуваща част в цялата подготовка. Скоро ви бяхме дали трикове и насоки за това, как да направите ефектни коледни сладки, които да закачите на елхата. А сега идва най-важното - рецептата за тях и за глазура, с която няма да сбъркате.

Все още има месец до Коледа, но почти навсякъде вече виждаме празнична украса и чуваме звук на коледни песни. Ако сте...
30/11/2016Джинджифилови бисквити за елхата
Тези бисквити имат богат аромат и издръжлива структура, идеална за коледна украса.
Необходими продукти
- Брашно (пресято)375 г
- Масло (студено, на кубчета)125 г
- Кафява захар (или обикновена)100 г
- Меласа (или мед)100 г (прибл. 4 с.л.)
- Яйце (М размер)1 брой
- Сода бикарбонат1 ч.л.
- Джинджифил (смлян)2 ч.л.
- Канела (смляна)1 ч.л.
- Карамфил (смлян)1/2 ч.л.
- Сол - 1 щипка
Инструкции за Приготвяне

Коледа е след малко повече от месец, но украсата за любимия празник започва само след няколко дни. И какво по-хубаво ...
20/11/2025- В голяма купа смесете брашното, содата, джинджифила, канелата, карамфила и солта. Разбъркайте добре.
- Добавете студеното масло към сухите съставки. С помощта на пръстите си или миксер разбийте сместа, докато стане на едри трохи (като мокър пясък).
- В отделен съд смесете яйцето, меласата* (или меда) и кафявата захар. Разбъркайте докато се смесят добре.
- Изсипете течната смес при трохите и омесете, докато се оформи гладко и твърдо тесто. Разделете тестото на две топки, увийте ги в стреч фолио и ги сложете в хладилника за поне 30 минути (може и за цяла нощ). Това е ключово, за да не се разтече тестото при печене.
- Загрейте фурната до 180°C. Подгответе тави, покрити с хартия за печене.Извадете едната топка тесто. Поръсете плота с малко брашно и разточете тестото на равномерна дебелина от 3-4 мм.Използвайте коледни формички (звезди, снежинки, човечета).
Преди да ги прехвърлите в тавата, пробийте дупка за закачане с помощта на шишче (както обяснихме в статията). Печете за 10 до 12 минути, докато краищата започнат да покафеняват. Извадете ги, докато са още топли, но твърди.Оставете бисквитите да изстинат напълно върху решетка, преди да започнете с декорацията с Кралска глазура.
*Забележка: Меласата придава по-тъмен цвят и по-плътен аромат, което е класическо за джинджифиловите бисквити.
Рецепта за Кралска Глазура
1 белтък (или 3 супени лъжици пастьоризиран белтък на прах, смесен с вода)
250 г пудра захар (пресята)
Няколко капки лимонов сок
Разбийте всички съставки до лъскава, гъста консистенция. Ако е твърде гъста, добавете капка вода; ако е твърде рядка – още пудра захар.