Рецепта за коледни сладки за елхата

Рецепта за коледни сладки за елхата
Източник: unsplash.com

Знаем, че нямате търпение да започнете да украсявате дома за Коледа. А елхата е най-важната и вълнуваща част в цялата подготовка. Скоро ви бяхме дали трикове и насоки за това, как да направите ефектни коледни сладки, които да закачите на елхата. А сега идва най-важното - рецептата за тях и за глазура, с която няма да сбъркате. 

10 минутна декорация за Коледа

Все още има месец до Коледа, но почти навсякъде вече виждаме празнична украса и чуваме звук на коледни песни. Ако сте...

30/11/2016

Джинджифилови бисквити за елхата

Тези бисквити имат богат аромат и издръжлива структура, идеална за коледна украса.

Необходими продукти
- Брашно (пресято)375 г
- Масло (студено, на кубчета)125 г
- Кафява захар (или обикновена)100 г
- Меласа (или мед)100 г (прибл. 4 с.л.)
- Яйце (М размер)1 брой
- Сода бикарбонат1 ч.л.
- Джинджифил (смлян)2 ч.л. 
- Канела (смляна)1 ч.л.
- Карамфил (смлян)1/2 ч.л.
- Сол - 1 щипка

Инструкции за Приготвяне

Как да си направим коледни сладки, които да закачим на елхата?

Коледа е след малко повече от месец, но украсата за любимия празник започва само след няколко дни. И какво по-хубаво ...

20/11/2025
  • В голяма купа смесете брашното, содата, джинджифила, канелата, карамфила и солта. Разбъркайте добре.
  • Добавете студеното масло към сухите съставки. С помощта на пръстите си или миксер разбийте сместа, докато стане на едри трохи (като мокър пясък).
  • В отделен съд смесете яйцето, меласата* (или меда) и кафявата захар. Разбъркайте докато се смесят добре.
  • Изсипете течната смес при трохите и омесете, докато се оформи гладко и твърдо тесто. Разделете тестото на две топки, увийте ги в стреч фолио и ги сложете в хладилника за поне 30 минути (може и за цяла нощ). Това е ключово, за да не се разтече тестото при печене.
  • Загрейте фурната до 180°C. Подгответе тави, покрити с хартия за печене.Извадете едната топка тесто. Поръсете плота с малко брашно и разточете тестото на равномерна дебелина от 3-4 мм.Използвайте коледни формички (звезди, снежинки, човечета).

    Преди да ги прехвърлите в тавата, пробийте дупка за закачане с помощта на шишче (както обяснихме в статията). Печете за 10 до 12 минути, докато краищата започнат да покафеняват. Извадете ги, докато са още топли, но твърди.Оставете бисквитите да изстинат напълно върху решетка, преди да започнете с декорацията с Кралска глазура.

*Забележка: Меласата придава по-тъмен цвят и по-плътен аромат, което е класическо за джинджифиловите бисквити.

Рецепта за Кралска Глазура

1 белтък (или 3 супени лъжици пастьоризиран белтък на прах, смесен с вода)

250 г пудра захар (пресята)

Няколко капки лимонов сок

Разбийте всички съставки до лъскава, гъста консистенция. Ако е твърде гъста, добавете капка вода; ако е твърде рядка още пудра захар.

 

За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...