Как да се радвате на чист и ухаещ дом без токсини?

Как да се радвате на чист и ухаещ дом без токсини?

Чист и ухаещ дом, изпълнен със светлина и уют. Всеки мечтае за такъв, но обикновено го свързваме с търкане и чистене, с безброй часове с парцала у дома. И то с препаратите, купени от магазина, които са пълни с какви ли не токсични вещества.

Но не винаги това е задължително. Защото, ако имате под ръка естествени и натурални средства, не само ще почистите, но и ще дишате чист и свеж въздух. А най-хубавото е, че ще се отървете от всички токсични химически почистващи продукти и ще се насладите на здравословен дом.

Hoermann.bg | Врати за дома и индустрията

Наред с това ще споделим с вас и няколко лесни, много ефектни и изпитани от нас рецепти за еко препарати за почистване.

Какво ви трябва?

На първо място се запасете с естествени съставки за почистване „Направи си сам“. Много от тях най-вероятно имате във вашия дом, но ако липсва някоя, не се притеснявайте да я замените.

Кастилски сапун

Кастилският сапун почиства много ефективно мръсотията и замърсяванията, премахва мазнините и петна. Това е задължително средство за всички рецепти за сапун, перилни препарати, домашна козметика.

Ако нямате кастилски сапун, може да купите такъв от тук.

Сода за хляб

Обикновената сода бикарбонат е абсорбира и премахва ефективно миризмите в дома. Тя също така има нежно почистващо действие, което означава, че може да я използвате и за почистване на плотове, мивки и вани.

Бял оцет

Това е супер евтина почистваща съставка и се използва в много рецепти, защото е естествено антибактериално и противогъбично средство. Освен това помага за премахване на мазнините и замърсяванията и помага са се разтворят минералните отлагания. Избягвайте да използвате върху повърхности от естествен камък като гранит, мрамор или камък, защото киселината може да увреди тези естествени повърхности с течение на времето.

Зехтин

Вероятно зехтин има във всяка кухня, но той не е само за готвене. Не е необходимо да бъде екстра върджин или скъпа марка, за да направите естествен препарат за почистване и полиране на дървени и кожени повърхности.

Микрофибърни кърпи

Можете да използвате кърпи от микрофибър за различни почистващи дейности. Те са особено полезни за прозорци, огледала, прах и плотове. Тези дрехи попиват по-добре от обикновените кърпи и оставят повърхностите без ивици. Също така са меки и неабразивни, така че няма да надраскат повърхностите.

Стъклени спрей бутилки

Стъклените спрей бутилки са най-подходящи за направи си сам почистващи препарати, особено в тези, в които има етерични масла.

Сол

Трапезната сол е ефективно средство за измиване на твърди повърхности, тъй като е естествено абразивна. Солта може да почисти ръжда, сапун и нагар.

Боракс

Въпреки че името кара повечето хора да мислят, че това е токсична съставка, всъщност е естествен минерал (известен още като натриев борат). Боракс се използва повече от 100 години за почистване, не вреди на околната среда и не абсорбира през кожата. При поглъщане може да бъде токсичен, затова пазете от деца. Използвайте го в препарати за пране, препарат за премахване на петна, почистващ препарат за тоалетни и др.

Водка

Водката е естествен дезинфектант. Тя може да помогне за почистване на повърхността и естествено премахване на миризми.

За да ухае домът ви на свежо и чисто и за да подсилите вашия препарат, силно препоръчваме използването на етерични масла. Сами по себе си, те имат естествени почистващи и пречистващи свойства.

Голямо разнообразие от масла може да намерите в магазина на HealthingOils. Ето кои са най-добрите етерични масла за почистване

Етерично масло от лимон

Етерично масло от портокал

Етерично масло от лайм

Етерично масло от лавандула

Масло от чаено дърво 

Етерично масло от мента

Етерично масло от бяла ела

Етерично масло от евкалипт

А ето няколко обещани и изпитани рецепти:

Скраб с етерично масло от лайм

1/2 чаша сода за хляб

2 супени лъжици кастилски сапун

1 супена лъжица вода

10 капки етерично масло от лайм

Указания: Смесете съставките заедно в купа и използвайте за почистване на плота, мивките, ваните. Съхранявайте в стъклен буркан.

Универсален освежаващ спрей с мента за душ

1/4 чаша водка (или спирт, ако е предпочитан)

3/4 чаши вода

10 капки етерично масло от мента

Стъклена спрей бутилка.

Начин на употреба: Смесете всички съставки в стъклената бутилка със спрей и разбийте, за да се смеси. Напръскайте душа и по стените, не е необходимо изплакване.

Домашен универсален почистващ препарат за повърхности

3/4 чаши дестилирана вода

2 супени лъжици бял оцет

15 капки етерично масло от лавандула

15 капки етерично масло от портокал

Спрей бутилка.

Указания: Смесете всички съставки в стъклената бутилка със спрей и разбийте, за да се смеси. Напръскайте върху повърхността и избършете. 

Почистващ препарат за тоалетна от чаено дърво

1 чаша бял оцет

1 чаша сода за хляб

1/4 чаша сол

10 капки масло от чаено дърво

Кутия с капак с дупки.

Указания: Изсипете оцет в стъклената бутилка с пулверизатор и оставете настрана. Добавете сода за хляб, сол и масло от чаено дърво заедно в буркан и смесете заедно. Напръскайте оцет в тоалетната чиния, след което поръсете с прахообразната смес. Оставете да се получи реакция, добавете още оцет, ако е необходимо. Оставете да престои 15 минути. Изтъркайте и изплакнете

Препарат за под

3,5 л вода

2 супени лъжици кастилски сапун

15 капки етерично масло от сибирска ела

5 капки етерично масло от лимон

Смесете всички съставки в кофа и почистете с моп.  

Спрей за прах

1 чаена лъжичка зехтин

3 супени лъжици бял оцет

10 капки етерично масло от сибирска ела или лимон

3/4 чаши дестилирана вода

Стъклена спрей бутилка 230 мл.

Смесете всички съставки с изключение на водата в бутилка с пулверизатор. Разтръскайте, за да се смесят. Напълнете останалата част от бутилката с вода. Напръскайте леко върху микрофибърна кърпа и избършете желаната област. 

Спрей за премахване на петна за дрехи

2 супени лъжици растителен глицерин

2 супени лъжици кастилски сапун

3/4 чаши дестилирана вода

10 капки етерично масло от лимон

Стъклена спрей бутилка от 230 мл.

Смесете всички съставки и напръскайте върху прясното петно. Оставете за 15 мин и изплакнете.

Почистващ препарат за плесени и плесени

5 капки масло от чаено дърво

5 капки етерично масло от лавандула

5 капки портокалово етерично масло

5 капки етерично масло от евкалипт

1 чаена лъжичка боракс

2/3 чаша бял оцет

1/4 чаша дестилирана вода

Стъклена бутилка с пулверизатор

Смесете всички съставки в стъклена бутилка и разбийте, за да се смесят. Напръскайте върху проблемната зона и оставете да престои 15 минути. Избършете с влажна кърпа от микрофибър.

Ако искате още полезни съвети и идеи за почистване на дома, за домашна козметика или да научите как може да включите етеричните масла в грижата за здравето на вашето семейство, последвайте групата Ароматерапия за здраве във Facebook, харесайте страницата на HealthingOils и разгледайте техния онлайн магазин.  

За повече идеи ни последвай в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...