Празничният сезон скоро ще настъпи официално, а с него и времето за печене! Ако досега сте смятали печенето за досадно заради бъркотията и прекалено многото време, което коства, не се притеснявайте. Има много хитри трикове, които могат да направят процеса по-бърз, по-чист и много по-приятен.

Коледа скоро идва, а с нея и желанието да декорираме дома. Предлагаме ви няколко лесни идеи за декорация, за които мо...
16/11/2016Независимо дали приготвяте пай, пухкави мъфини или захарни бисквитки, тези брилянтни съвети ще ви спестят усилия и време.
Ето 24 практични трика, които ще превърнат празничното приготвяне на печива в удоволствие:

Какво е Коледа без светлини, декорация, елха и много подаръци? Как да посрещнете празника ако го няма коледния дух? И...
19/10/2017
Как да ускорите процеса, когато времето ви притиска.
Бързо узряване на бананите: Искате да направите бананов хляб, но бананите ви не са достатъчно зрели? Сложете ги върху тава и ги изпечете на 150 градуса за около 40 минути. Резултатът е перфектно узрели банани, готови за вашето тесто!
Затоплете яйцата на мига: Ако рецептата изисква яйца на стайна температура, но сте ги извадили току-що от хладилника, поставете ги в купа с топла вода за няколко минути.
Омекотете маслото за секунди: За да омекнете студено масло бързо, сложете го в плик с цип. Затворете го и използвайте точилка, за да го разточите на тънък слой. След това лесно го изгребете и използвайте.
Настържете маслото за пай: За идеални кори за пай и бисквити, настържете студеното масло с ренде за сирене, преди да го добавите към останалите съставки. Малките, равномерни парченца са ключът!
Направете си пудра захар: Ако пудрата захар е свършила, смесете 1 чаша бяла захар с 1 супена лъжица царевично нишесте в блендер или кухненски робот. Разбийте, докато получите прахообразна консистенция.
Домашно приготвена кафява захар: Ако имате бяла захар и меласа, можете да си направите кафява захар. Просто разбърквайте малки количества меласа в бялата захар, докато достигнете желания цвят.
Идея за мътеница (Buttermilk): Ако имате нужда от мътеница, не е нужно да тичате до магазина. Добавете 1 супена лъжица лимонов сок или бял оцет към 1 чаша мляко. Изчакайте малко и ще имате заместител, който работи във всяка рецепта.

Трикове за перфектни резултати или как да направите вашите сладкиши да изглеждат и да имат вкус като от списание.
По-лесно рязане на бисквитки
Преди да изрежете формичките, потопете ги в брашно. Това намалява съпротивлението и ви позволява да работите по-бързо.
Изваждане на парченца черупка
Ако в тестото попадне парченце яйчена черупка, не го преследвайте с лъжица. Използвайте по-голямо парче от останалата черупка – малките парченца ще залепнат за него веднага.
По-пухкава сметана
За да получите по-пухкава бита сметана с твърди върхове, охладете предварително бъркалката(ите) и купата, преди да разбиете студената сметана.
Край на въздушните мехурчета
За гладки кексове и чийзкейкове, ударете тавата с тестото върху плота няколко пъти преди печене. Това избутва въздушните мехурчета на повърхността. (Този трик работи и за бисквитки, които се стягат по-бързо, ако бъдат ударени веднага след изваждане от фурната.)
Перфектни мъфини
Използвайте лъжичка за сладолед, леко напръскана със спрей за готвене, за да разпределите тестото. Така във всяка формичка попада еднакво количество.
Красиви кори за пай
Не е нужно да имате специални инструменти. Използвайте вилица, лъжица или дори щипки, за да създадете красиви декоративни шарки по ръба на кората.
Перфектно нарязани десерти
За да нарежете идеални парчета пай, торта или сладки, потопете ножа в гореща вода за няколко секунди, избършете го и режете. Горещият нож се плъзга с лекота през тестото.

По-чиста и организирана кухня
Предпазител от пръски за миксера
Пробийте дупка в центъра на пластмасов капак (например от кофичка сладолед) или хартиена чиния. Използвайте го като предпазител, за да предотвратите пръски, докато добавяте съставки в купата за смесване.
По-лесно измерване на лепкави съставки
Преди да мерите мед, меласа или олио, напръскайте мерителната чаша или лъжица със спрей за готвене. Лепкавите съставки ще се изплъзнат веднага
Неочаквани решения и заместители. Бъдете подготвени за всякакви ситуации.
Направете кекса на бисквитки:
Ако имате само готова смес за кекс, но ви се ядат бисквитки, добавете 1/2 чаша олио и 2 яйца към сухата смес. Изпечете ги като обикновени бисквитки!

Добавете влага с майонеза
Добавянето на около 1 супена лъжица майонеза към тестото от готова смес за кекс го прави изключителнос очно. Тъй като майонезата е богата на яйца и олио, това е логично. Не се притеснявайте– нев лияе на вкуса!
Омекотете втвърдена кафява захар
В микровълнова - сложете захарта в купа, покрийте я с влажна кухненска хартия и затоплете в микровълноватаза 20 секунди, за да се рехидратира.
Фурна - увийте захарта в алуминиево фолио и я затоплете на 150 градуса за 5 минути.