Как визуално да разширите тясна стая, за да я направите по-удобна

Как визуално да разширите тясна стая, за да я направите по-удобна

Тесните стаи не са нещо необичайно, особено в гарсониерите. И тук вариантите са два - или да се примирим със съществуващата ситуация, или да използваме няколко хитри трика, за да разширите визуално площта на стаята. Ето няколко предложения:

Техника 1: Интелигентно осветление

Осветлението играе много важна роля. Например, ако апартаментът има тесен коридор, можете да инсталирате тела, насочени от центъра на тавана към стените - тази техника ще направи тясното пространство малко по-широко. Самите лампи трябва да бъдат възможно най-скрити, тип вградено осветление.

Тактика 2: Ивици

Нека да не забравяме за най-популярния трик за разширяване на тясното пространство - ивици. Ако разположите подови настилки перпендикулярно на дългите стени и сложите тапети на райета върху „късата” стена, ще забележите небрежен, но забележим ефект. Могат да се използват както тесни, така и широки ивици. Не се ограничавайте само с неутрални черни, бели или сиви цветове - ярките акцентни цветове също ще работят само за вас.

Техника 3: Център на стаята

В една тясна стая, е добре да подредите мебели по дългите стени. Но е по-добре да преместите шкафове, маси, дивани, фотьойли в центъра на стаята, за да не се получи ефекта на коридора. Например в средата можете да поставите група от диван и фотьойли.

Техника 4: Полагане на подова настилка под ъгъл

Дизайнерите категорично не препоръчват полагането на подови настилки по протежение на стаята. Да, в дълги тесни стаи прозорецът обикновено е разположен от крайната страна, което налага паркет или линолеум да се полагат перпендикулярно на прозореца. Ако обаче използвате тази традиционна техника, ще подчертаете само основния недостатък на стаята.

Техника 5: Контрастни цветове

За да разширите визуално тясна стая, е необходимо да боядисвате дълги стени в светли неутрални или студени нюанси. Ако предпочитате тапет, изберете малък, ненатрапчив модел, който да не е много забележим. Но на къси стени, напротив, трябва да използвате ярък акцент или контрастни цветове.

Тактика 6: Бяло

Накрая се обръщаме към любимия цвят за визуално увеличаване на стая - белият. Позволява стаята да стане по-светла, въздушна, по-просторна и, разбира се, по-широка. Не само стените могат да бъдат леки, но и таванът, и подът. По този начин ще бъде възможно да се изтрият границите между хоризонтални и вертикални повърхности, осигурявайки безкрайно пространство за тясна стая.

 

За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...