Уютен дом от плевня

Уютен дом от плевня

Знаете, че обичаме да ви показваме различни къщи от цял свят. Днес посвещаваме вниманието си на тази изключителна къща, дело на талантливите архитекти Алекс Нилсън и Лиз Уолш.

„Плевнята” се намира в Хобарт, Тасмания. В момента представлява удобна за живеене резиденция на младите архитекти.

Чисто новите прозорци създават уникален контраст на фона на грубия материал, от който е направена къщата. Трябва да обърнете внимание на факта, че плевнята е реновирана, а не е построена нова къща на нейно място.

Алекс и Лиз се запознават по време на следването си в местния университет по архитектура. И двамата са уважавани архитекти и работят в утвърдени архитектурни бюра.Двойката се сдобива с имота по време на първата година след завършването на университета. Наричат го „Плевнята”.

След кратко пътешествие до Европа и Мароко, Алекс и Лиз са вдъхновени и решават да използват местни материали и техники, за да създадат уютна резиденция.„Градове като Копенхаген и Краков тестваха разбиранията ни за дом в града”, казва Лиз.

„Влюбихме се в пешеходните зони и отсъствието на коли”, допълва тя. Пътуването определено е оформило начина им на живот и работа.След завръщането си Лиз и Алекс наемат една стара плевня, край която могат с удоволствие да минават пешком всеки ден.

„Влюбихме се в простата й, в грубите пространства и текстурата”, казва още Лиз.„Освен това бяхме удивени от състоянието на тази почти 200-годишна сграда”, допълва архитектът. Не минава време и имотът става техен - в средата на 2012 година.

Плевнята се оказва в изненадващо добро структурно състояние, като се има предвид, че е построена през далечната 1829 година. Последните й обитатели са били коне.

Лиз и Алекс запазват в оригинал една от конюшните. Другите пространства биват преместени и построени отново. Например, банята. В стария дом се появява и съвременен водопровод.

Архитектите споделят част от премеждията си. Те се замислят какво означава да режат 200-годишна стена. Това ги кара да съобразяват всяка своя идея за дизайна.Сред предизвикателствата са и тези, свързани с финансите. Докато творческите настроените Лиз и Алекс виждат в проекта си възможност, банката вижда само риск.

В проекта им е заложено изграждането на две спални, една баня и помещение за съхранение на вещи. Ако не могат да го изпълнят, банката няма да им отпусне пари.

Възможно ли е къща с две спални да се помести в границите на конюшна от 62 квадратни метра? Явно, да.
Вижте резултата.


„Плевнята ни дари с увереността да общуваме, да изследваме и да развиваме пространствата”, споделя Лиз, която още не е навършила 30 години.

В момента проектът на Алек и Лиз е номиниран за награда от Австралийския институт на архитектите.

„Развълнувани сме, тъй като това е първият и единствен проект, който сме съградили заедно, и това е нашият дом”, коментира Лиз.

За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...