Трикове за пестене на ток

Или как легално да намалим сметката за ток

4958

Освен новата дограма, външната изолация и енергоспестяващите уреди, които изискват голям финансов ресурс, има и малки и не толкова популярни мерки за пестене на електроенергия, които могат сериозно да облекчат месечната ни фактура.

Като се има предвид, че в Европа страната ни харчи енергията си най-неефективно, си заслужава да приложим някои от следващите трикове:

Радиаторите

Една голяма част от сметката за електричество се дължи на отоплението. За да увеличим температурата в помещението, без да слагаме термостата на по-високи стойности, пред радиаторите не трябва да има мебели. Добра идея е поставянето на фолио зад тях, което да изолира стената и да върне топлината обратно в стаята.

Бойлерът

Ако не сте абонати на Топлофикация и за загряване на водата използвате бойлер, най-вероятно знаете, че неговият дял в сметката за ток е поне 20%.

За да го направим по-енергийно ефективен, трябва да източваме уреда на всеки три месеца. По-икономичен разход на енергия ни гарантира и нагласеният термостат на 65 градуса.

Помещението

Ако стаята е боядисана в по-тъмни цветове, ще ви трябва повече електричество, за да я осветите. Затова в дома си заложете на светлите тонове.

Хладилникът

Малко хора знаят, че хладилниците и фризерите не бива да се поставят до прозореца, а в тъмната част на помещението. Те не трябва да се намират в близост до отоплителни уреди или готварска печка. За да работят по-ефективно, трябва да ги пълните едва на три четвърти и не трябва да поставяте вътре топли неща.

Готвенето

Съд, който да съответства на големината на котлона, и капак към него са задължителни, за да пестим енергия при готвене. Тенджерата под налягане несъмнено е добра инвестиция. Готвенето на фурна с вентилатор също пести доста ток.

Сподели: