Този метод на чистене е на път да завладее света

Oosouji означава да пречистите дома и съзнанието  

6555

В Япония съществува един традиционен метод на почистване -  Oosouji. Това означава да подредим, да махнем мръсотия и прах от миналото. Често се практикува в края на една година и влизането в новата, като целта е да се прогонят всякакви стари проблеми или начини на мислене и да се приветства новото начало.

Японски стил в интериораПодхожда ли този стил на вашия дом

Думата Oosouji буквално означава „голямо почистване“ и точно това се случва. Японските фирми затварят договори, организират се документи и файлове; децата почистват училищните бюра, а домакините лъскат домовете си от горе до долу.

Японски стил и минимализъм в луксозна къща в АвстрияЯпонският дизайн и архитектура са идеалният пример за уважението към природата и поддържането на силна връзка с естествения свят в съчетание с минималистичен и изчистен дизайн и стил

В някои страни този тип почистване също се практикува, но под друго име и форма. У нас го приемаме по – скоро като голямото пролетно почистване, докато на Запад е вид резолюция, която се дава в началото на годината – да почистя и поддържам дома си безупречен.

Практикуването на Oosouji е нещо повече от просто почистване и организиране във физически смисъл. То носи със себе си състояние на ума. Създаването на ред от хаоса може да бъде възраждане за душата и да ни откаже от нежеланите неща. Японците възприемат този ритуал като начин за изхвърляне на всякакви нечисти влияния, и дори избягват прехвърлянето на старите задачи през новата година.

Когато практикуват Oosouji японците извършват ритуал, а не го приемат като монотонна работа. Когато почиствате праха, вие също и измитате мръсотията от миналото.

Наред с годишния ритуал на Oosouji, японците поставят акцент върху минимализма. Отразен във всичко - от архитектурата до домашния декор, минимализмът се култивира като форма на изкуство, създавайки приятен дом с по-малко, по-смислени обекти и с акцент върху дизайна и функцията вместо вещите. Така в домовете няма нищо безсмислено и излишно, всичко е полезно и приятно.

Ако смятате, че през пролетното почистване може да пренесете някои от принципите на Oosouji, ето няколко насоки, които да следвате.

Започнете от горе. Oosouji е почистване отгоре надолу. Забършете тавана, стените, праха от мебели и след това подове. Всичко е гравитация, затова работейки от върха надолу, има смисъл.

По същия начин трябва да започнете от входа на една стая и да работите по пътя си по посока на часовниковата стрелка. Така ще направите кръг и ще излезете от стаята, т.е изходът, който символизира оставянето на старата дезорганизация назад.

Сложете кутия във всяка стая за предмети, които вече не са полезни, красиви или обичани. Когато приключите с почистването, занесете кутиите и ги дарете на някого. Даването от сърце на другите е добро за душата.

Изхвърляйте боклука веднага щом приключите. Не си позволявайте да отлагате този процес, тъй като е много важен за хармонията в дома.

Включете цялото семейство в почистването. Всеки трябва да има отговорност за собствените си вещи и да се възползва от възможността да махне старите неща, за да посрещне новото начало.

Махнете петната от дома си, независимо дали са на тапицерията на мебелите или на ваната. Ако е необходимо, дори направете козметичен ремонт. Старите петна напомнят за миналото по негативен начин.

18 красиви спални в японски стилВнесете източна екзотика у дома
Сподели: