С тази стратегия ще спестите време в почистването

С тази стратегия ще спестите време в почистването

Всеки от нас има различен стил и стратегия на чистене на дома си. За някои най – работещият вариант е да чистят стая по стая, други предпочитат са почистят веднъж седмично цялото жилище наведнъж. Трети пък залагат само повърхностите и от време на време правят голямо почистване.

Знаете ли обаче, че с едно просто планиране и отделяйки всекидневно 15-20 минути, ще се радвате на блестящ дом, без да се налага да прекарвате цял уикенд в подреждане и бърсане.

Важно условие е да имате под ръка всички необходими препарати и инструменти. Това може да бъде кофа с колелца за по – лесно придвижване, голяма кутия или кошница. Дръжте в нея ръкавици, сухи микрофибърни кърпи, кърпа за стъкло, мокри дезинфекциращи кърпи и домакинска хартия. Ваш е изборът дали да имате само един универсален препарат или ще купувате за стъкло, за керамика, обемаслител, за дърво…Съхранявайте този набор в банята и го поддържайте зареден. Няма да повярвате колко време ще спестите когато не обикаляте къщата, за да взимате необходимите неща.

А ето и стратегията:

Разделете чистенето по задачи – само веднъж в седмицата бърсане на прах, един ден за прахосмукачка, един за банята….Ето примерен график:

Понеделник

Почистване с прахосмукачка и на прашните места. Това означава всичко – от килимите, до рамките на картините във всяка стая.

Вторник

Гладки повърхности (това са неща като плотове, стъкло, дървени маси, столове, уреди и тоалетната).

Сряда

Почистване с моп целия дом. Ако е необходимо, минете първо с метла или прахосмукачак, ако имате време.

Четвъртък

Почистване на хладилника, оправяне на килера, почистване от бюрото, организиране на шкафовете, подредба на стаите.

Петък

Забършете дребните аксесоари, играчки, праха над книгите.

Събота

Пране и смяна на спалното бельо.

Неделя

Това е вашият почивен ден!

Друго предимство на тази стратегия е, че е много по-лесно да си спомните какво трябва да правите всеки ден. Изградете ваша стратегия, която да пасва на вашия график и стил на живот. Всичко е във ваши ръце!

За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...