Правите ли някоя от тези 7 грешки при декорация

Как да постигнете перфектния дом?

1939

Прекарваме толкова много време, обмисляйки дизайна на жилището ни, но понякога пренебрегваме някои детайли, които могат да костват цялостната му визия. От Apartment Therapy правят преглед на някои от най-често срещаните неща, които пренебрегваме при декорацията.

Пренебрегваме мащаба и човекопотока

Трудно е да си представим как новите си мебели ще стоят в стаята и често се случва така, че не преценяваме правилно големината и разположението  им.  Така в един момент се оказва, че имаме прекалено големи или прекалено малки мебели, а мястото, на което сме ги сложили пречи за свободното движение из стаята. Ето защо, експертите съветват да начертаем план на стаята, която ще обзаведем, да измерим и когато търсим мебели да съобразим с мястото, с което разполагаме.

Прекалено сме предпазливи с цветовете

Вярно е, че повечето хора се страхуват да използват ярки цветове и залагат на бежово или бяло. Често обаче това може да се окаже доста скучно и стаята губи от блясъка си. Вижте тази снимка. Кое грабва първо вниманието ви? Червената стена, нали? Тя е фокусна точка и придава вибрация на помещението. Ако все пак не искате да рискувате с толкова ярки цветове, помислете за цветен диван или кресло.

Мислите, че с бял цвят ще решите проблема на малкото пространство

Често срещано погрешно схващане е, че ако боядисате малката стена в бяло, ще я направите да изглежда по – голяма. Бялото работи най-добре в помещения, в които няма много приток на естествена светлина.

Ако имате малко помещение, което искате да изглеждат по-голямо, може да постигнете това с по – тъмен тон. Той ще придаде дълбочина на стаята и ще създаде илюзия за повече пространство.

Не използвате палитрата

Когато избирате цвят за жилището ви, не търсете на сляпо. Обикновено хората нямат точен план за цветовете и когато отидат в магазина са объркани и не знаят какво точно да изберат.  Затова помислете внимателно, консултирайте се, кой цвят би стоял най-добре в помещението и тогава се ориентирайте към него или към някой от съответната гама.

Висящи лампи

Те са много красиви и ефектни, но трябва внимателно да преценим височината, на която ще ги сложим да висят. Съобразете големината и броя им с площта на стаята или мястото, над което ще ги разположите.

Прекалено еднакво

В желанието ви да сте съвършени, залагате на едни и същи мотиви или една и съща цветова схема. В крайна сметка може да се окаже грешка, защото помещението е скучно и безлично. Заложете на драматичен елемент, внесете нещо по – различно, което да се отличава и контрастира.

Купувате килим, който е твърде малък

Малко неща в интериора на дома изглеждат толкова тъжни колкото един куп столове, сложени около ръба на килима. Малкият килим не стои добре и прави стаята по – тясна и претрупана. Помислете за голям килим, върху който да се побират всичките мебели от съответната зона. 

Сподели: