Построиха вила за 3 часа

Неповторима 3D-принтирана къща изникна сякаш от нищото в Ксиан, Китай

961

Неповторима 3D-принтирана къща изникна сякаш от нищото в Ксиан, Китай, благорадение на китайката компания ZhuoDa. Къщата е на два етажа и бе „построена” за по-малко от 3 часа.

Направена е от 6 3D-принтирани модула, които се сглобяват с лекота като Lego конструктор. Любопитните погледи на минаващи хора запечатаха историческия момент.

Тази къща може да издържи на земетресение от 9-а степен. Освен това е огнеустойчива. Тайната на материала, от който е направена, засега не е известна.

Компанията е свършила 90% от работата си по конструкцията във фабрика далеч от мястото на строежа. След това модулите са транспортирани до имота.

Този процес се оказва много ефикасен и спестява време. Разходите по строежа на къщата възлизат на 2500-3000 юана (400-480 долара) на квадратен метър.

Според Ан Йонглианг, инженер в ZhuoDa, 3D-принтираната вила изисква само 10 дни, за да бъде произведена напълно. Обикновено този процес продължава около половин година.

Къщата може да удържи на много силно земетресение, тъй като модулите, всеки от които тежи над 100 кг на квадратен метър, понася тежестта си независимо. Рамкираната в стомана структура може също така да бъде напълнена с изолиращи срещу горещина материали.

Вижте още: Откачени неща, които се случват само в Китай

Компанията ZhuoDa е направила над 22 патента върху технологията и крие в дълбока тайна използвания материал.

Въпреки това вицепрезидентът на инженерното бюро Тан БуЙонг вдига част от булото над любопитния въпрос – новият материал се извлича от промишлени и селскостопански отпадъци, издържа на вода и огън, не съдържа вредни за човешкото здраве и природата вещества като формалдехид, амоняк или радон.

След като структурната рамка била 3D-принтирана, компанията поставя декоративни елементи към всеки модул, за да направи финалната сглобка. Собствениците на къщата ще могат да избират между разнообразие от декоративни елементи, като например нефрит, мрамор, дърво, графит.

Възможно е дори в структурата на вилата да бъдат вградени билки, така че да се получи ефект на „ароматерапия”.

Срокът на годност на такава къща е 150 години.

Сподели: