Най-честите грешки, които допускаме когато боядисваме сами

Най-честите грешки, които допускаме когато боядисваме сами

Освежаването на дома с боя е един от най-бързите и най-евтини начини да придадем по – различно усещане. Но не и ако правим нещата погрешно. За да бъде изпълнени качествено, за боядисването трябва да подготвим повърхността и използваме правилните инструменти и продукти.

От Huffpost правят преглед на някои от най-често допусканите грешки при боядисване у дома. Вижте кои са те и внимавайте когато хванете следващия път четката.

Махате тиксото около боята, след като тя изсъхне.

Най-добре е да я махнете веднага след като нанесете, в противен случай изсъхналият латекс може да излезе с лепилото.

Подценяватe колко боя ви трябва.

Купили сте две кутии боя, за да придадете на стената нова визия. Дали обаче тя е достатъчна, особено ако искате да промените напълно цвета. Премерете повърхността и се консултирайте в магазина колко ви трябва.

Последният път, когато пребоядисахте, беше преди петнадесет години.

Обикновено екстериорната боя има около 10 годишна давност. След това започва да се рони и губи качествата си.

Почиствате четките си в края на всеки ден.

Ако не сте завършили с боядисването, можете да ги завиете в пластмасов плик и да ги вържете  с гумена лента. Те няма да изсъхнат и ще бъдат готови за ползване.

Потапяте четката до края

Няма причина да се потапя до мястото, където космите покриват метала. Потопете я само една трета, в противен случай ще изхабите ненужно количество боя.

Използвате на латексова боя върху маслена боя

Това може да изглежда лесен начин да освежите маслената боя, но няма да има ефект. Подгответе повърхността като я грундирате преди това.

Минавате втора ръка твърде скоро

Признаваме го. Когато става въпрос за боядисване, искаме нещата да станат  възможно най-скоро. Но прилагането на този важен втори слой преди изсъхването на първия слой ще доведе до фиаско на цялата работа. Най-добре е да оставите за 24 часа.

Слагате прекалено много боя

Разпределяйте равномерно боята, в противен случай може да се напука или боята да се стече.

Не използвате грунд

Независимо дали боядисвате от тъмно към светло или просто върху различен тип повърхност (като дърво), грундът е задължителен. Ето най-добрата причина: Ще помогне на боята да нанесе к по – лесно.

Мислите, че всяка четка става

За различните повърхности ви трябват различни четки. Ако боядисвате  латекс, купувайте синтетични полиестерни и найлонови четки. За бои на маслена основа, вземете с четина косъм.

Не взимате правилната боя

Ако на снимката боята изглежда точно както е стаята ви, не се лъжете. По- добре вземете малко количество и нанесете, за да сте сигурни, че това е правилният нюанс.

Боядисвате върху влажни повърхности

Влагата може да се крие там, където най-малко го очаквате (на стените в кухнята), и там, където го очаквате (в банята). Уверете се, че боядисвате само на напълно суха стена, за да не се окаже, че съвсем скоро боята пада. 

За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...