Малките неща, които здравите хора правят всеки ден

Малки стъки към голяма промяна

306

Всички знаем, че здравето изисква постоянни грижи. За щастие не е нуждо да правим кардинални промени или да сменяме напълно начина си на живот. Просто трябва да придобием нови навици, които ще дадат тласък на по - здравословния ни живот.

Лягайте си преди 11 часа

Недостатъчния сън може сериозно да навреди на здравето ви (това увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания), но е важно и времето, в което лягате. Според проучвания особено полезен е сънят между 10 и 12 часа. Той дори помага за по- силен имунитет и по – здрава нервна система.

Дишайте дълбоко

Медитацията или дълбокото дишане намаляват тревожността, регулират кръвната захар и помагат за засилване на имунната система. Не е нужно да следвате конкретен модел на дишане, но за оптимални резултати планирайте поне 10 минути медитация. 

Свържете се с други хора                                                                                

Хората, които поддържат добри взаимоотношения живеят по-дълго и се чувстват по-щастливи и по-здрави. Според проучване наличието на социални връзки има толкова голяма полза за риска от смърт на даден човек като отказването от тютюнопушенето. Прекарването на повече време с приятели и семейство може да ви помогне да облекчите стреса, друга важна част от здравето. Затова експерти съветват да даваме приоритет на тези семейни събирания и контакти, да подсилвате чувството за общност и контакт. 

Движете се 

Всеки знае, че за да е здрав, трябва да се движи. Не е необходимо да правите тежки тренировки, може и няколко леки упражнения. На всеки час ставайте и се раздвижвайте из офиса. А още по - добре да правите разходки навън. 

Смейте се

Гледайте на това като на добър повод да се посмеете на някоя комедия. Когато се смеете изгаряте калории и сте по – щастливи. Смехът може да облекчи стреса и да повиши ендрофина, намалява хормоните на стреса и подобрява паметта.

 

Сподели: