Как да защитим дървените повърхности у дома

Как да защитим дървените повърхности у дома

Дървесината като материал: Дървесината е природен материал, съставен преди всичко от целулоза, хемицелулоза и лигнин. Притежава множество полезни качества: освен че е жилав, твърд и еластичен, е естествено красив, разнообразен и лесен за обработка.

Дървеният материал е устойчив и се отличава с добри изолационни качества. Въпреки изключително добрите си характеристики, дървесината е податлива на външно влияние и чувствителна на ултравиолетови лъчи (слънцето променя цвета на дървесината), влага и биологически вредители.

Най-разпространена и лесна за обработка е иглолистната дървесина, която намира всестранно приложение от декоративни детайли, мебели, дограми до конструктивни елементи. Дървесината от широколистни дървета най-често се използва в мебелната индустрия. Най-издръжлива на външни условия е дървесината от тиково дърво. Тя е и най-скъпа.

Видове защита на дървесината: За да запазим вида и качеството на дървесината, трябва да полагаме специални грижи. Етапите на обработка обикновено са два – импрегниране и повърхностна защита.

Импрегниране: Импрегнирането е дълбокопроникваща промазка, съдържаща биоциди и подхранващи масла, които предотвратяват появата на вредители по дървесината. Импрегнантите не позволяват проникването на вредители в дървесината. Те НЕ въздействат на вече заразена с вредители дървесина!

Обикновено са с много нисък вискозитет, за да проникнат дълбоко. Нанасят се най-лесно с четка, а в индустрията чрез пръскане. Важно условие е дървесината да е суха преди импрегнацията й.

Повърхностната защита: Тя осигурява своеобразна бариера между външната среда, потребителите и биоцидите, които оставяме да действат във вътрешността на дървесината. Повърхностната защита има и други важни функции - да предпази дървото от външните влияния и UV лъчението, които на практика го разграждат.

Повърхностната защита може да бъде само обикновен байц - воден или спиртен, който да промени цвета на дървото, но само за вътрешна употреба, като това изпълнява само декоративна функция и не осигурява защита на дървото.

Изключително добра защита на дървото предлага Лазурният лак на алкидна или водна основа, който е полупрозрачен, запазва видимата структура на дървесината, предпазва я от външни влияния и я оцветява декоративно. Предимството на този вид лакове е, че позволяват на дървесината да „диша”.

Друг вид повърхностна защита осигуряват различните видове бои – алкидни или на база водни емулсии, които покриват плътно повърхността и я запечатват. Те обикновено се прилагат при дървесина с не толкова добър виншен вид. Преди да се пристъпи към полагане на повърхностна защита, е добре дървените повърхности да се засшлайфат с шкурка, за да се отстранят неравностите. Желателно е леко шлайфане след всеки слой преди полагане на следващия, като едрината на шкурката се променя към по-фина.

Продукти и начини на нанасяне:

Байцовете се нанасят обикновено с тампони, но може да се ползват и четки.

Лазурните лакове и боите се полагат с четки или пистолети за високо налягане, като е желателно това да става с машини за безвъздушно нанасяне. 

Алкидните лакове и бои, както и натуралните масла, имат по-ниска устойчивост на външни влияния и е желателно те да се използват по-скоро в интериора или там, където UV лъчението е по-слабо.

Най-устойчиви са аква акрилатните лакове и бои, които са на база водни емулсии. Те са по-лесни  за работа и в същото време не отделят вредни за човека и природата емисии, които обикновено усещаме с обонятието си при работа с разтворители.Важно е да знаете, че: дървесината поема влагата и я изпуска в зависимост от влажността на околната среда, като това довежда до образуването на микро-пукнатини, които не се забелязват с просто око.  Тези пукнатини обикновено се образуват първата или втората година след обработката и излагането на дървесината на външни условия.

С цел оптимална защита на дървото, е необходимо след този период повърхностите леко да се зашкурят с фина шкурка и да се лакират отново, което ще осигури дълготрайната им защита.

Не се препоръчва използването на алкидни продукти, предназначени за метални повърхности. Смолите, от които те са направени са с много висока твърдост и не са подходящи за структурата на дървото, което е  изложено на атмосферните влияния. Следствията биха били пагубни: напукване на повърхностния слой, навлизане на вода в дървената повърхност и олющване на покритието, след което се образуват гъби, плесени и в съчетание с ултравиолетовото лъчение дървото „загива”.

Защитавайте дървото още от самото начало, тъй като веднъж нарушена, неговата структура не може да се възстанови. Използвайте висококачествени продукти за импрегнация и повърхностна защита, за да осигурите по-дълъг живот на дървесината и по-голям уют във Вашия дом.

За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...