Как да направим една тъмна стая по-светла

Дизайнерски трикове, които работят

771

Ако в някоя стая няма достатъчно естествена светлина, тя изглежда мрачна и по-неприветлива. Според психолози тъмното пространство действа потискащо на човек и може да влия на настроението му.

Как естествената светлина променя интериора Пет причини да подчертаете естествената светлина 

 Не е тайна, че светлите нюанси на декора в една стая я правят просторна и приветлива - свеж бял цвят като основен акцент, подходящите текстури, полупрозрачен текстил на прозорците, са само малка част от нещата, които може да направите, за да преобразите една тъмна стая. Ето още съвети, как да я направите по- светла.

1. Светли нюанси

12 начина да използвате коледните светлини през лятотоЗащото когато блести е по – красиво  

Един от най-ефективните начини за озаряване на една стая е добавянето на светли тонове към декора. Като основен цвят може да се използва елегантно сиво. За слабо осветени стаи изберете светли нюанси на сивото. Това може да бъде цветът на тапета, мебелите или текстила. Можете да добавите ярки акценти с тъкани, аксесоари и изделия от дърво.

2. Бял таван

Въпреки факта, че тъмният таван е актуална тенденция, светло покритие е по-добро решение за стая с малко осветление. Лъскавият таван в бял цвят ще добави пространство и светлина.

3. Ограничете тъмните цветове до акценти

Цветът е чудесен инструмент за визуализиране на пространството. С добре подбрани нюанси можете да превърнете всяка стая в просторна и светла стая. Ако стаята е слабо осветена, ограничете използването на наситени цветове само до малка площ. Това може да са тъмни мебели или текстил. Трябва обаче да избягвате прекалено наситени нюанси: тъмно синьо, лилаво, шоколадово кафяво. За тъмна стая най-добрият вариант би бил: искрящо синьо, слънчево жълто или зелено.

4. Завеси или щори в светли нюанси

Когато декорирате слабо осветени стаи, трябва да се избягва използването на тежки драперии на прозорци и масивни завеси. Те не само блокират естествената светлина, но и създават ефект на тежест. Най-добрият вариант за прозорци са щори или римски щори.

5. Заменете масивните мебели с по-леки

Обемни мебели в тъмни нюанси правят стаята мрачна и визуално намалява пространството. За визуално увеличаване и добавяне на светлина са подходящи мебели със светъл цвят. Вместо масивни кресла, изберете столове с хромирани крака. Идеалният вариант са мебелите от плексиглас - маси, нощни шкафчета, столове или рафтове.

6. Светли акценти на пода

Светлите подове са чудесно решение за стая с малка осветеност. За кухнята и банята, светлите подови плочки могат да се редуват с тъмни. За хола и спалнята е по-добре да изберете ламинат в светли нюанси. Но ако не е възможно да актуализирате тъмния под, тогава можете да сложите светъл килим. 

7. Дифузно осветление

Осветителните лампи и осветителни тела трябва да бъдат разположени така, че да осветяват други повърхности, така че светлината да се отразява и дифузира из стаята. За осветление е по-добре да използвате LED лампи с приятна светлина за очите. Тези осветителни тела не само ще ви помогнат да организирате правилно осветлението си, но и ще ви спестят пари.

8. Добавете огледала

Огледалните и стъклени повърхности ще помогнат да озарите тъмната стая, ще направи пространството просторно и светло. Огледална стена или огледало за стена, комбинирано с източник на светлина, ще превърне и най-тъмния ъгъл на стаята в приветливо място.

13 идеи за светлини – гирлянди в двора Осветете в нощта
Сподели: