Как да чистите всяка стая у дома, ако имате алергии

Как да чистите всяка стая у дома, ако имате алергии

Почистването на дома често е досадна задача, но не можем да отречем, че е много важно да го правите редовно, особено ако вие или някой от семейството ви страда от някакви алергии. Защото вместо място, на което да си починете, домът ви може да се окаже развъдник на бактерии и микроби. Ето няколко съвета за това, как да почиствате от горе до долу, за да се предпазите максимално от евентуални алергични реакции.

Всекидневна

Когато става въпрос за почистване на което и да е пространство, важно е да се започне от горе и да се движите надолу. Започнете с прахта на осветителните тела, над шкафовете, прозорците и щорите. Продължете надолу като забърсвате или минавате с прахосмукачка мебелите, продължете с килима и пода.

Кухня

Тъй като в кухнята има опасност към поява на мухъл и плесен, важна стъпка за поддръжката й е да я проветрявате, за да се отвежда миризма, газове и да се вентилира помещението. Създайте си навик да проверявате редовно тръбите и уредите за евентуални проблеми и изтичане на газ (ако използвате такива). Също така, не забравяйте да почиствате хладилника и килера редовно и изхвърляйте храните с изтекъл срок.

Сред задължителните неща са редовно забърсване с безвредни препарати (ако не може да си позволите еко продукти, заложете на вода и оцет, сода, лимонов сок, като естествени почистващи средства).

Поне веднъж в месеца почистете шкафовете, чекмеджетата и рафтовете от прах и трохи.

Спалня

Точно както и в хола, това е стаята, в която има доста мебели, а те са склонно да събират прах. Започнете с почистване на праха и минете с прахосмукачка. Не забравяйте пространството под леглото и прозорците. Ако имате декорация, не забравяйте и за нея.

Регулярно забърсвайте рафтовете в гардероба, по тях също се натрупва прах.

Спално бельо, одеяла и калъфки събират много прах, което налага да се изпират с гореща вода веднъж седмично. Ако е необходимо, инвестирайте в антиалергенни възглавници и матраци.

Най-накрая - редовно почиствайте филтрите на климатика. По тях се събира много прах, който дишаме, без да осъзнаваме.

Баня

 

Влажната среда в банята я прави истински развъдник за много видове вредни алергени, особено плесени и мана, които се намират на плота, ваната, тоалетната, мивката… Може да купите много почистващи средства, за да минимизирате опасността от алергии, но може би най – изпитаното е смес на белина и вода. Само се уверете, че помещението е добре вентилируемо.

Не забравяйте също така да сменяте често кърпите и изхвърлете всички продукти, които смятате за потенциални дразнители.

 

Още полезни съвети

Един от начините да предпазите от алергени дома си е чрез контрол на температурата и влажността. Инвестирайте в уред за пречистване на въздуха и във влагоуловител/ аератор. Вариант е да помислите и за стайни растения, които ще пречистят въздуха.

Инвестирайте във висококачествена прахосмукачка с добра филтърна и смукателна мощност. Или изберете такава, която работи с вода и на пара.

Ако имате домашни любимци, измивайте им лапите след всяко излизане, къпете ги редовно и почиствайте мебелите от козината.

В случай, че в дома ви има вредители като гризачи или хлебарки, веднага се обърнете към фирма, която да разреши проблема.

Не забравяйте да се предпазвате докато почиствате! Носете маска и използвайте влажна кърпа или парцал, така че праха да не се носи из въздуха.

За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...