8 начина да създадете по – здравословен дом

8 начина да създадете по – здравословен дом

Избирането на нов сервиз за хранене или купуването на нови чаршафи може да изглежда като част от ежедневието, но според няколко изследвания стилът, по който оформяте вашия дом, оказва влияние върху здравето ви.

От цветовете на чинията до това къде зареждате телефона си - можем да предприемем малки стъпки, за да направим дома си по-здравословен. Ето и осем начина, с които да постигнете това.

1. Хранете се в цветни чинии

Белите съдове може да са най-обичайният избор, но според редица проучвания те не са най-здравословният. Учени са съпоставили връзката между цветните чинии и размера на порциите на вечерно парти в Ню Йорк.

На гостите са дадени червени и бели чинии и са приканени да си вземат паста с дресинг от домати или сметана. Тези, които са избрали сметановия вариант в белите чинии, са си сипали с 22% повече от другите.

Странно? Не, просто е. Порциите изглеждат по-малки, когато са сервирани в контрастни цветове. Понякога смяната на посудата се оказва нещо, което може да окаже влияние върху здравето ви.

2. Изключете термостата през нощта

През най-студените дни на зимата мисълта за топлото легло може да ни преследва през целия ден, но изключването на термостата/парното, докато спим, може да окаже влияние върху метаболизма ни. Учени са установили, че спането в по-хладна стая кара тялото да гори повече калории.

И дори да е твърде хубаво, за да е истина, ако смените спалното бельо с по-леко или намалите отоплението, ще спите по-добре и здравословно.

3. Перете всяка седмица спалното бельо

Знаем, че мръсното спално бельо носи бактерии и насъбира прах, но колко често трябва да го перем? Според микробиолога и патологист Филип Тиерно, използването на кърпата за баня само няколко пъти води до натрупване на бактерии в нея.

Според него, при положение че изсъхва добре, можете да я ползвате три пъти. Що се отнася до чаршафите, изпиране веднъж седмично на висока температура е достатъчно, за да елиминирате бактериите.  Ако имате алергии, перете поне на 55 градуса.

4. Сложете огледало в трапезарията

Ако обзавеждате кухня или трапезария, обърнете внимание на това проучване. Според изследване на Университета във Флорида, огледалото може да повлияе на това как се храним. До извода учените стигат след изследване сред студенти, поставени да се хранят в стая с огледала.

По думите им това не ги е накарало да се чувстват особено удоволетворяващо. Според учените това се дължи на факта, че по този начин гледаме на храненето си обективно. Отражението в огледалото кара на хората да се  погледнат отстрани и да съдят за себе си по друг начин.

5. Зареждайте телефона извън спалнята

Ако обичайно за вас е преди лягане да браузвате на таблета или телефона си, имаме новини за вас: светлината оказва влияние върху вътрешния ви часовник, което води до лош сън.

Зареждайте телефоните извън спалнята така, че устройствата да не влияят на съня ви. Ако все пак мисълта, че трябва да се разделите с телефона си не ви оставя на мира, сложете си апликация, например Twilight, която излъчва топла филтрирана синя светлина.

6. По-малки чаши и чинии

Този здравословен трик е много простичък: преминаването към по-малки чинии и чаши може сериозно да намали шанса да преядете. Ако спазвате това правило, може да ядете с до 30% по-малко, сочи проучване.

Когато става въпрос за чашите, учените казват, че високите тесни чаши са най-добри. Малките и тумбести създават илюзия, че течността вътре е по-малко и шансът да препиете се увеличава.

7. Добавете зеленина

Учени от НАСА са доказали, че добавянето на зелени растения в дома е най-добрият начин да освежите въздуха. Хризантемите са растенията, които абсорбират замърсяването най-добре и са идеални за хора с алергии.

Зелените растения могат да доведат и до подобряване на съня ви, защото дават кислород, а ако ги сложим на нощното шкафче, са чудесен начин да увеличим благосъстоянието си.

8. Създайте си домашна плейлиста

Обикновено се обръщаме към архитекти и интериорни дизайнери, когато оформяме вътрешното пространство, но помислихте ли за озвучаването? Звуковият консултант Джулиан Трежър твърди, че звуците са особено важни за хората, които живеят в големите градове.

Шумът от трафика и постоянното напрежение могат да окажат сериозно влияние върху здравето ни, включително върху способностите ни да се съсредоточаваме и върху сърдечната ни дейност. Изберете музика, която да се превърне в отдушник, да ни кара да релаксираме и да елиминира уличния шум.

За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...