8 места у дома, които трябва да чистите по – често с прахосмукачка

8 места у дома, които трябва да чистите по – често с прахосмукачка

Когато говорим за почистване много от вас най-вероятно ще кажат, че минаването с прахосмукачка е задължително. И ако смятате, че редовното минаване на килимите и твърдите подове е достатъчно, помислете пак. Защото се оказва, че има части, които пренебрегваме, а те събрат не по  - малко прах. Натрупването на бактерии, микроби и акари може да повлияе на вашето здраве и да доведе до алергии.

Ето кои са онези забравени части на дома, които трябва по – често да почистваме с  прахосмукачка.

1. В чекмеджетата

Те може да не са първото място, което мислите да чистите, но и те се нуждаят от редовно минаване. Причината е, че в тях лесно се натрупва прах и мръсотия, които лесно се прехвърлят на нещата, които се съхраняват вътре – от храна, през прибори, до дрехи.

2. Щори и пердета

Прахът може бързо да се натрупа върху щори и завеси. Още по – лошото е, че този прах може да се издига във въздуха и да доведе до респираторни проблеми. Ето защо е добра идея да ги прахосмучите, за да сте сигурни, че са добре почистени.

3. Матраци

Вероятно чистите редовно в спалнята, сменяте чаршафите и поддържате подредено, но знаехте ли, че е важно да почиствате и матрака? Използвайте приставката за тапицерия, за да почистите в гънките. Това не е необходимо да бъде всяка седмица, но се опитвайте поне веднъж в месеца.

4. Под леглото

Само защото не можете да го видите, не означава, че там няма прах. Прах и мръсотия лесно се събират под мебелите и могат да раздразнят страдащите от алергия.

5. Метлата

Вярвате или не, но трябва да почиствате и метлата. Дори да ви изглежда малко абсурдно, но като се замислите, тя може да събере много прах и коса, но за разлика от прахосмукачката, тази мръсотия няма къде да отиде.

6. Диваните

Вакуумирането на дивана е задължително, дори и да не можете да видите праха. Обикновено се сещаме да почистим килимите и подовете, но не пренебрегвайте мебелите. Козината на котката, прахът, микробите и т. н. могат да останат на повърхността и да доведат до алергии.

7. Первазите на прозорците

Вместо просто да почиствате прозореца си с кърпа, защо не почистите и преваза около него? Това може да ви помогне да контролирате алергените и микробите.

8. Клавиатурата

Клавиатурата на лаптопа или на компютъра обикновено изобщо не се почистват. Между копчетата обаче се събира много прах. Затова използвайте приставката и почистете старателно. 

За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...