8 грешки при почистването, които много домакини правят

Те им костват време и нерви 

2240

При споменаване на думата „почистване“ повечето домакини правят гримаса и бърчат нос. И не е странно, защото често то отнема цял ден и доста енергия, особено, ако не го правим редовно. Ако успеете да разпределите обаче работата си през цялата седмица, бързо ще се справите и с най – досадната задача.

10 места у дома, където не почиствате, а е ужасно мръсноДори и най-добрите домакини често забравят тези места

Ето няколко трика за по – лесна организация и как да избегнете грешки, за които дори не подозирахме.

Грешка 1: Опитвате се да почистите къщата в един ден

Грешки в декора на домаТези стаи са наистина ужасни

Вероятно всеки е запознат с фразата: "В събота, ще измия, почистя, подредя всички стаи….". В крайна сметка, когато дойде дългоочакваният уикенд, имате време и енергия само да избършете праха на масата и да сложите мръсните дрехи в пералната машина.

Причината е, че домакините оставят всичко за един ден. Повярвайте, за един ден не можете да направите дори половината от това, което са искали. Ето защо, си разпределете задачите – в понеделник забършете праха, вторник пуснете пералня, сряда – гладете, четвъртък е време за прахосмукачка….Така реално ще си освободите уикенда и ще се радвате на свиободното време.

Грешка 2: Не сушите кърпите

Мократа тъкан е идеално място за размножаване на различни бактерии. Ако не искате мухъл в дома си, не забравяйте да подсушавате кърпите веднага след употреба. Можете да ги окачите на балкона или на закачалка разгънати, за да изсъхнат добре. Това се отнася и до завесата за душ, тя трябва винаги да се изпъва така, че да изсъхне по-бързо.

Грешка 3: Препълвате хладилника

Едно е, когато купувате продукти за седмицата, друго е да купувате необмислено. Ако вашият хладилник е пълен с всякакви остатъци от сирене, колбас, пица, сосове, време е да отделите време, да махнете всичко и да прецените кое е годно и кое – не. Така ще избегнете риска хладилника да започне да мирише и да изхвърляте храна. 

Друга възможност е незабавно да приготвите толкова ястия, колкото можете да ядете за седмицата. Междувременно изхвърляте ненужните продукти от хладилника, избърсвайте рафтовете й периодично преглеждайте продуктите.

Грешка 4: Не четете етикетите на домакинските препарати

Преди да използвате почистващия препарат, внимателно прочетете начина на употреба. Ако етикетът казва, че трябва да се нанесе върху мръсна повърхност и да се остави за 15-20 минути, стриктно следвайте тази инструкция. Според производителя, това време е достатъчно, за да може продуктът да работи, което означава, че след четвърт час лесно можете да измиете мазно, мръсотия и петна.

Грешка 5: Имате един уред или парцал за почистване на цялата къща

Ако използвате една и съща кърпа за почистване на кухнята, за прозорци и премахване на прах, тогава бъдете сигурни, че не почиствате изобщо, а прехвърляте замърсяването от едно място на друго. Купете си кърпи са всяка повърхност и след употреба я перете.

Грешка 6: Бършете праха от мебелите накрая 

Не забравяйте един от основните правила за ефективно почистване - първо трябва да избършете праха в стаята, а след това почистете килимите. Ако правите всичко по друг начин, тогава малкия боклук ще падне на пода и ще трябва да го почистите отново.

Грешка 7: Вие сте обсебени от чистота

Не се вманиачавайте обаче да чистите всеки ден и всичко. Ежедневното почистване също има своите отрицателни страни, особено ако използвате голяма част от дезинфектанти. Стерилната чистота в един апартамент не позволява на тялото ни да се противопоставя на бактериите, които са много в нормална среда.

Затова идеалният вариант е да почистите къщата, когато е изцапана. Опитайте се да използвате меки почистващи препарати, които са с минимум химикали.

Грешка 8: Рядко сменяте парцалите за почистване

Това е като четки за грим - ако не се грижите за тях редовно, целият прах, мръсотия и остатъци от грим ще преминат към кожата ви. Също така е с парцали за сухо и мокро почистване. След почистване, по тях остават различни замърсители, които допринасят за появата на бактерии. За да избегнете неприятни последствия, трябва да ги перете и сменяте по-често.

Девет грешки, които не трябва да допускаме при боядисванетоВажни стъпки при боядисване на стаята
Сподели: