7 неща, които НЕ трябва да почиствате с препарат за прозорци

Не всеки препарат е подходящ за цялостно почистване

1735

Препаратът за почистване на прозорци се превръща в универсален продукт за много домакини. Освен за стъклата, те го използват за плочките, за плота, за крановете.

И макар резултатът да е винаги блестящи повърхности, подхождайте с едно наум, защото има определени неща, които е по – добре да не чистите с него, за да не нанесете повече вреди, отколкото ползи.

1. Не използвайте препарата, за да почистите лаптопа

В някои видове препарати има амоняк и доста химически съединения, които могат да причинят необратими щети на деликатната електроника - особено лаптопите и дисплеите. Най-добре е да почистите екрана на компютъра си с мека кърпа от микрофибър и дестилирана вода.

2. Не изтривайте ръцете с него

Ако сте се изцапали с боя или флумастер, дори не си помисляйте да търкате ръцете с препарат. Химикалите могат да раздразнят и дори да изгорят кожата ви. Освен това кой иска да мирише на амоняк?

3. Не смесвайте почистващ препарат с белина

Преди да започнете следващата почистваща сесия, не забравяйте, че много популярни почистващи спрейове съдържат химикали, които е добре да се използват самостоятелно и дори стават  опасни, когато се комбинират. Пример за това е да смесите препарат за прозорци, който съдържа амоняк и белина. Когато се смесват, те произвеждат токсичен газ, наречен хлорамин.

4. Не използвайте почистващ препарат за прозорци на гранитни плотове

Докато препаратът може да е идеален за определени повърхности - като ламинат, използването му върху деликатни каменни повърхности, като например гранит и мрамор, може да нанесе трайни вреди и да останат непритяни петна.

5. Не използвайте, за да почистите екрана на телевизора

Подобно на вашия лаптоп, екранът на телевизора не трябва да бъде почистван с препарат за прозорци. Препаратът може да проникне през пукнатините на панела и да доведе до появата на тъмни ивици. По-добре да се придържате към почистване с кърпа от микрофибър.

6. Не пръскайте фино или необработено дърво

Почистващият препарат може да се използва в малки дози, за да почистите повърхностите от твърда дървесина, но когато става въпрос за фина дървесина и необработени елементи, по – добре да се откажете, за да не оставите неприятни петна.

7. Не използвайте за почистване на авто стъклата

Ако смятате, че щом препаратът е подходящ за прозорците у дома, значи става и за тези на  автомобила – грешите. Той може да остави ивици и мъгливи петна и да разрушат оцветяването.

За още идеи - следвайте ни в Instagram

 

Сподели: