5 домакински препарата, които не трябва да смесвате

За да не се стигне до инциденти

768

Когато се изправите лице в лице с мръсотията у дома и трябва да се справите с мазнини, хлебарки, засъхнали петна, сте склонни да извадите целия арсенал от препарати, с които разполагате, за да решите проблемите. Но почакайте!

Колкото добри и качествени да са препаратите, те са полезни сами по себе си. Понякога съчетанието на някои почистващи продукти може да бъде токсично, а в някои случаи дори смъртоносно.

Ето няколко комбинации, които са доста лоши и които е добре да избягвате.

Водороден пероксид + оцет

Докато тези две почистващи средства могат да бъдат използвани последователно, не ги смесвайте, защото се получава комбинация на пероцетна киселина или корозивна киселина, дразнител, който във високи концентрации може да увреди кожата, очите, гърлото, носа и белите дробове.

Почистващ препарат за канали и гел за канали

Ако мивката се е запушила, сте склонни да изсипете какво ли не в канала, за да го почистите. Внимавайте обаче да не изсипете препаратите един след друг, защото може да се стигне до отделяне на хлорен газ.

 

Белина + амоняк

Комбинацията от белина и амоняк освобождава хлораминови пари, които могат да предизвикат респираторни проблеми и изгаряния в гърлото при вдишване. Внимавайте, защото много продукти за почистване съдържат белина или амоняк в техните формули, така че комбинацията може да бъде дори неволна.

Белина + алкохол

Тази комбинация освобождава хлороформ, газ, известен с това, че при силна концентрация може да доведе до увреждане на нервната система, очите, белите дробове, кожата, черния дроб, бъбреците и дори до летален край. Имайте предвид, че понякога дори и ниските нива могат да ви замаят.

Белина + оцет

Това съединение води до освобождаване на хлор и хлораминови пари. Те могат да причинят химическо изгаряне в белите дробове или в очите.

Сподели: