20 начина да почистите бързо дома

За блясък и чистота нямате нужда от скъпи препарати

2390

Колкото и добре да живее човек, в един момент се налага да направи почистване на дома. Ако пък имате голямо семейство, чистенето най-вероятно е ежедневие. Как обаче да го направим бързо и ефективно, без да харчим пари за скъпи препарати? Ето няколко хитри съвета:

Почистете крановете

С помощта на восъчна хартия или хартия за печене може лесно, бързо и ефективно да почистите крановете у дома.

Обновете мопа

Случвали ли ви се да започнете да чистите пода с моп за сухо почистване и да установите, че нямате кърпа. Няма проблем. Сложете стар хавлиен термо чорап. Ефектът е забележителен.

Почистете съда от тесто след печене

Втрийте малко сол в съда, след това го избършете с хартиена кърпа и тестото ще падне лесно.

Нов живот за печката

Петната няма да ви притеснява, ако избършете повърхността на печката с кърпа, върху която сте сложили зехтин и след това забършете със суха.

Махнете петната от дивана

Смесете 1 супена лъжица сода, 1/3 чаша оцет, малко гореща (не вряща) вода, 1 супена лъжица прах за пране и втрийте сместа в петното. Содата ще помогне за освежаване на плата - поръсете върху сухия диван, оставете за няколко часа и след това да почистете с прахосмукачка.

Почистете загорелия тиган

Налейте малко вода в тигана, добавете чаша оцет, а след това загрейте. Когато започне да къкри, свалете от котлона и добавете малко сода. Излейте водата когато реакцията спре. Ако остане от изгорялото, втрийте малко сода в тенджерата.

Почистете кристалните чаши

Вашите кристални чаши ще заблестят, ако ги измийте с вода с няколко капки оцет или ги разтриете със со. След това измийте и оставете да изсъхнат, без да избърсвате.

Измийте кафемашината

Налейте вода и оцет в равни части в кафе-машина. Включете я и я изключете по средата, след това повторете целия процес.

Махнете праха

Навлажнете кърпа с малко омекотител преди да почистите. Така праха няма да се задържи върху мебелите.

Махнете петната от порцелана

Смесете малко вода със същото количество оцет и налейте в чашите. Оставете за около един час, а след това измийте с гъба - няма да има останали петна.

Полирайте ютията

Поставете лист пергамент върху дървена дъска за рязане, след това я поръсете обилно със сол. Включете ютията и движете енергично върху солта за около минута.

Блестяща вана

Смесете 2 супени лъжици натриев карбонат с 2 супени лъжици сода за хляб и втрийте в мократа вана. Смесете 60 мл оцет с 60 мл белина и минете след 10 минути. Оставете за половин час, след това изплакнете с голямо количество вода.

Махнете мазните следи от гъбата за миене

Изсипете 2 чаши гореща вода и 2 супени лъжици сол в пластмасова купа, разбъркайте и оставете гъбата за през нощта.

Почистете душ кабината

За да премахнете сапунените петна от душ кабината, натрийте с мокра гъба с малко сода на нея, след което изплакнете.

Счупено яйце

Най-лесният начин да почистите, ако сте изпуснали яйце на пода е да го поръсете със сол и да го оставете за 15 минути, а след това съберете с хартиена кърпа.

Освежете дивана

За да се отървете от миризмата на домашния любимец или просто да освежите мебелите, смесете в спрей бутилка 10 капки лавандулово или лимоново масло, 1 супена лъжица сода и 2 чаши топла вода, разклатете енергично и напръскайте върху плата.

 

Сподели: