10 неща, които трябва да чистите всяка седмица

И пет, които чиститe твърде често

10486

Ако всеки уикенд правите голямо почистване у дома, най-вероятно нещата по – долу влизат в списъка ви със задължителните. Това са задачите, които експертите съветват да изпълняваме на всеки седем дни. Но наред с тях има неща, които чистим твърде често.

Вижте какви препоръки ни дават от Good Housekeeping - какво е добре да почистваме всяка седмица и какво  рядко.

Всяка седмица: пране

Това е може би най-нелюбимата работа за повечето домакини. Но за да предотвратите натрупването на купища дрехи, пускайте пералня минимум веднъж седмично (ако имате деца, най-вероятно това ще се случва и 2-3 пъти).

Всяка седмица: плотовете и повърхностите в банята

Тъй като при пускане на водата в тоалетната може да се разпръснант водни капки на около 2 метра, минавайте с дезинфектант или къпрички повърхностите веднъж на седем дни.

Всяка седмица: Килимът или чергите

Да, още преди да видите, трохите се събират. Ако не го чистите с прахосмукачка по повърхността се събира прах, който е невидим, но ние дишаме.

Всяка седмица: Мебелите

Прахът не само, че е вреден и грози мебелите, но може дори да ги повреди ако се натрупва. Затова инвестирайте в хубава микрофибърна кърпа и чистете веднъж седмично.

Всяка седмица: Чаршафите

Помислете само: Вероятно сте прекарваме близо половината от живота си в леглото си, лежащи върху чаршафите си. А това означава, че по тях се натрупват пот, коси и телeсни течности. Затова ги перете всяка седмица.

Всяка седмица: Кухненските уреди

Въпреки че вашата печка, микровълнова печка или хладилник може да не изглеждат мръсни, те вероятно са покрити с неща, които не можете да видите като отпечатъци от пръсти или остатъци от храна.

Всяка седмица: Ваната и душа

Тези мокри и топли места са потенциално място за развитие на микроби и мухъл. Затова минавайте с лек абразивен препарат всяка седмица.

Всяка седмица: Тоалетната

Най-бързият начин за дълбоко почистване всяка седмица е да облеете с малко белина и да изтъркате около страните и под ръба. Оставете за няколко минути и изплакнете.

Всяка седмица: Кухненският под

Най-вероятно дори не забелязвате трохите от хляб, които падат на пода след вечеря. Затова просто минавайте с прахосмукачка и моп за мокро почистване.

Всяка седмица: Огледалата

То се цапа от какво ли не и събира много прах, който дори не забелязваме. Затова почиствайте седмично с кърпа за стъкла.

Твърде често: Дрехи, които носите веднъж

Спортни екпики, ризи и чорапогащи, е добре е перете след всяко носене. Но блуза, дънки или тениска не е задължително да слагате в пералнята всеки ден, ако са чисти.

Твърде много: Чиниите

Ако имате миялна, само махнете храната и сложете в машината, не е необходимо да плакнете съдовете.

Твърде много: Осветителните тела

Може да бъдете изкушени да се качите на стълбата си и да измиете плафона, но недейте. Ограничете чистенето на осветителните тела до веднъж в месеца.

Твърде много: Якетата

Дори и всеки да ги носите, якетата се перат на всеки три месеца. Обикновено те не влизат в допир с кожата и не се потите с тях, затова ги пускайте по – рядко.

Твърде много: Завесите

Дори да ги слагате наравно със спалното бельо, тях трябва да перете веднъж на няколко месеца. Съобразете програмата на пералнята с деликатността на тъканите. 

Сподели: