Кухнята е мястото, в което приготвяме храната и е естествено това да е най-чистеното и най-стриктно поддържаното място. Стремим се да измиваме всичко безупречно, да премахваме и последната следа от храна и мазнина.
Истината обаче е, че не винаги правим нещата както трябва. Защото се оказва, че много от начините, по които почистваме са грешни и водят до неефективен краен резултат.
Ето някои от тях:
1. Пренебрегвате торбичките за многократна употреба
Според редица изследвания на тези чанти може да има дори и Е. Коли. Помислете: слагате в тях зеленчуци, поставяте я върху мръсната количка, в колата…и може би дори не ви е хрумнало да я почистите.
2. Не сменяте филтъра за вода
Ако слагате филтъра и смятате, че той ще издържи вечно, лъжете се. Сменяйте го на 2 месеца минимум и измивайте каната с гореща вода и веро.
3. Почиствате дъските за рязане със сапун и вода
Режете сурово месо, затова трябва да използвате белина, за да дезинфекцирате дъската. Сапунът просто не е достатъчен.
4. Оставяте чугуненият тиган да изсъхне, след като го измиете
Чугунените тигани се измиват с вода, мека гъба и малко препарат за съдове. Веднага след това се подсушават добре с кърпа, за да се избегне появата на ръжда.
5. Използвате универсален почистващ препарат върху неръждаема стомана
Няма да постигнете блясък и чистота, който искате от вашите стоманени уреди с помощта на универсален почистващ препарат. Използвайте специален за целта и почиствайте с мека кърпа.
6. Поставяте всички чаши в съдомиялната машина
Старите и крехки чаши трябва да се измиват ръчно.
7. Подреждате всички лъжици по един и същи начин
За да бъдат измити по – ефективно, подредете ги редувайки – с дръжките нагоре и надолу.
8. Смятате, че кафемашината ще се почисти сама
Не, няма да го направи. Веднъж месечно я измивайте старателно.
9. Забравяте машината за боклук
Изплаквайте я и я почиствайте веднъж на месеца и не забравяйте да дезинфекцирате.
10. Не забърсвате дръжките
Те са истинско свърталище за бактерии. Почиствайте веднъж седмични с антибактериални кърпи.