Как едно жилище с площ от 60 кв. м изглежда като 120 кв.м

Визуални трикове променят пространството

20140

Живеете в жилище от 60 кв. м, но мечтаете да бъде два пъти по – голямо. Имате идея за много функционални зони, но не разполагате с достатъчно площ, за да ги реализирате. Ето защо на помощ тук идват дизайнерите, които буквално могат да сътворят чудеса и да уголемят пространството. Как ли? С трикове. И за да ви докажем това, вижте апартамента на семейна двойка на средна възраст. 

Апартамент от 3.5 кв. м – възможно ли е?В Манхатън

Тъй като площта на този апартамент - 62 метра - е като за едностаен апартамент и има само два прозореца, основната задача на дизайнера е да направи функционално зониране на пространството.

По време на реконструкцията в апартамента са оформени шест функционални зони: антре, хол, кухня, офис, спалня и баня. Банята е увеличена за сметка на антрето, отворът от който към хола е демонтиран, като остава само преградата, така че да няма усещане за фрагментация на пространството.

Този апартамент е само 22 квадратаТака живеят в Швеция

И дизайнерът, и клиентите са на мнение: апартаментът трябва да е модерен, без класически елементи.

За да се запази целостта на пространството, в целия апартамент е използван един и същ тапет: лек опушен цвят. Същото е и при избора на подови настилки. Дизайнерът залага на неутрална цветова гама: черно, бяло, нюанси на сиво, бежово и кафяво. Тези цветове създават перфектната основа за смели акценти. Плавните форми и изчистените линии са една от основните характеристики на интериора в тази посока.

За да не затрупват жилищното пространство с гардероби, те решават да оборудват система за съхранение на всички дрехи и други необходими неща в коридора, който служи като съблекалня. Голямото огледало визуално увеличава пространството, докато пуфът с приглушена люлякова тапицерия служи като цветен акцент.

 

В зоната на хола има два проблема: къде да бъде телевизора и как да отдели от кухнята, без да се блокира достъпа до естествена светлина. Решението е намерено под формата на преграда от набраздени блокове с височина 2 метра, а останалата част от разстоянието е решено да бъде украсена с витраж от цветно стъкло. Резултатът е почти изолиран хол, светъл и уютен. Тъмно лилав вълнен килим добавя яркост към интериора.

 

Трансформиращият се диван, ако е необходимо, служи като допълнително легло. Масата за кафе, изработена от прозрачно извито стъкло, изглежда лека и въздушна, а контейнерът, монтиран на плота на масата, също поддържа цвета на килима в тъмно лилаво. Същият цвят присъства във витражните елементи и във възглавниците на дивана.

Кухненският кът е оставен на оригиналното си място. Плотът на масата е изработен от кварцов агломерат. Работната повърхност е осветена от скрито осветление, а централната таванна лампа със сенки от велпапе е комбинирана със стъклени елементи.

 

Спалнята е пълна с естествена светлина и е оградена от с отворени рафтове, които позволяват светлината от прозореца да влезе. Леглото е избрано с висока табла, облицована с плат, което придава елегантен и в същото време уютен вид. На отсрещната стена са инсталирани модулна система за съхранение на телевизор.

По желание на клиента в зоната на спалнята е отделено място за фотьойл. Над главата на леглото е монтиран панел от цветно стъкло. За да се създаде интимна и уютна атмосфера, до леглото е поставена подова лампа с текстилен абажур, което прави светлината мека и разсеяна. Завесата е изработена от естествена материя, която съдържа лен и памук.

Банята се оказва доста трудна за работа. Първо, душ кабината е основното желание на клиентите. В същото време е необходимо да се монтират баня, пералня, сушилня за дрехи и цялото необходимо оборудване в банята. На второ място, когато решават да разширят банята, се оказа, че липсват само 200 мм, за да могат душ кабината и оборудването да си дойдат на мястото. В резултат на това вратата трябва да бъде изместена, а отстрани са монтирани мивка с шкаф от едната страна и пералня и сушилня от другата.

Балконът е изолиран и оборудван като офис. В него се помещаве работно място с компютър и стелаж за книги и документи, а на прозорците са монтирани римски щори от естествен ленен плат.

 

Алтернатива на едностаен апартаментНарича се Shelter Bygg
Сподели: