5 стъпки към създаване на истинско домашно кино

5 стъпки към създаване на истинско домашно кино

Нищо не крещи “Холивуд” повече от изживяването, което имаме в кино салона - драматична музика, жива и ярка картина, уникален звук, мека и удобна седалка… Цялата атмосфера е толкова магична и завладяваща.

И ако до скоро единственият начин да преживеете това беше да пътувате до киното и да купите билет и кофа скъпи пуканки, днес е различно. Аудио и телевизионните технологии се подобриха толкова много през последните години, което позволява да създадете домашно кино, което може (почти) да съперничи на истинското. При това без да се налага да се харчат купища пари или да се инвестира в много специализирана техника.

За целта се нуждаете само от няколко ключови стъпки, с които ще превърнете стаята у дома в истински киносалон.

Стъпка 1: Удобни места

Домашното кино е свързано с комфорт. Без хубави и удобни места за сядане никога няма да се сравни с изживяването в салона. Инвестирайте в качествени фотьойли, с възможност за контрол на облегалките и подлакътниците. Можете дори да помислите за дивани. Съобразете с броя на хората, които ще се наслаждават на домашното кино – само семейството или ще каните приятели? Колко голяма е стаята? Ще има ли достатъчно място за разминаване? Ще я ползвате ли и като ежедневно помещение или ще бъде само киносалон? Когато имате отговорите на всички тези въпроси, полагате основите на вашия салон.

Стъпка 2: Технологиите или перфектната система за домашно кино

Когато говорим за кино, първата асоциация е голям, не - огромен екран. Вариант е да инвестирате в проектор, с който може да създадете картина с диаметър до 150 инча.

Тук трябва да съобразите стената и да търсите модел с определени лумени яркост, за да постигнете перфектната картина.

Наред с това разположението на високоговорителите и нивата на силата на звука са изключително важни. Ако искате да се наслаждавате на истинско домашно кино, е необходима правилна настройка за съраунд звук от пет/седем/девет сателитни високоговорители и субуфер.

Сред важните компоненти са Blu-ray плейърът и AV приемникът, за да свържете всичко в едно.

Но всичко това няма ли да е по-лесно, ако вместо това не инвестирате в ново поколение телевизор. И тук идва ключът към идеалното домашно кино - избор на правилния телевизор!

Но какво да купите? Ultra HD 4K? Или Full HD? Direct LED или Edge LED? Може би дори OLED? И кои дават качеството, което търсите?

Ето защо Samsung създаде иновативната серия телевизори Neo QLED - ново ниво на качество на картина, цвят и контраст, и на звука. Neo QLED надгражда QLED технологиите, а гамата Neo QLED 2022 надгражда върху Neo QLED гамата от 2021 г.

Новите предложения от Neo QLED гамата включват както 4К модели (QN95B / QN91B / QN85B / QN90B), така и 8К (QN900B / QN800B / QN700B).

Телевизорите с 8K резолюция правят истинска революция в гледането на телевизия,  благодарение на 33 милиона пиксела и максимална яснота на картината при разделителна способност, която е четири пъти по-голяма от резолюцията на 4K.

8K дoбивa вce пo-гoлямo знaчeниe и заради по-големия екран. Ерата на 32" тeлeвизopи вече отминава, а вce пo-гoлeмитe eĸpaни налагат вce пo-гoлямa peзoлюция. И тъй като говорим за домашно кино, екранът трябва да е огромен. Все повече потребители се ориентират към по-големите екрани когато избират своя телевизор, а причините не са една или две. Първо, изживяването е много по-реалистично, без значение дали гледате футболен мач или последния касов филм. Второ – така се наслаждавате на всеки детайл на картината, който идва от 8К резолюцията. Трето – суперголемият телевизор преобразява пространството дори, когато е изключен. Ще се превърне в част от декорацията, когато включите режима Ambient Mode. Дисплеят може да визуализира изкуство, семейни снимки или просто полезна информация.

Говорейки за истинско кино изживяване, няма как да не обърнем внимание на картината. Благодарение на своя процесор, снабден с изкуствен интелект, както и постиженията на Samsung в областта на картината и звука, гамата Neo QLED 2022 предлага възможно най-впечатляващото аудиовизуално изживяване. През тази година процесорът минава в следващото ниво на прецизно управление, като моделите от серия QN95B, както и моделите от Neo QLED 8K гамата са въоръжени с Neural Quantum Processor, който потапя потребителите в невероятни детайлни изображения независимо от качеството на съдържанието.. Вместо една невронна мрежа, анализираща данните, процесорът използва данни, генерирани от 20 невронни мрежи, за да подсили всеки визуален детайл от съдържанието. Вследствие на това имаме и увеличение на нивото на яркостта от 12 на 14-битова градация с цел повече контрол на светлинния източник – т. нар. Quantum Mini LED елементи. Така телевизорът контролира осветеността в 16,384 степени или четири пъти повече в сравнение с предлаганите преди 4,096 степени.

При флагман 8К модела QN900B технологията на екрана предоставя върхово постижение в управлението на светлината. Това е Quantum Matrix Pro, която е снабдена с 1,5 повече зони на осветление от стандартната Quantum Matrix технология.

Друга новост в цялата гамата 2022 Neo QLED е Shape Adaptive Light, която позволява на процесора Neo Quantum да анализира контури, форми и повърхности, за да контролира формата на светлината на елементите Quantum Mini LED. И така оптимизира яркостта и прецизното визуализиране на всички обекти на екрана. Резултатът се изразява в невероятно качество на картината и пълноценно HDR съдържание. Новият 2022 Neo QLED на Samsung е снабден и с технологията Real Depth Enhancer – високоинтелигентен алгоритъм за качеството на картината. Това технологично постижение гарантира още по-близко до действителността чувство за реалистичност, като дефинира и анализира обектите на екрана в контекста на пространственото им разположение спрямо фона с цел още по-силно внушение за дълбочина. В поредицата от иновации е и режимът EyeComfort, който автоматично регулира яркостта на екрана и тоновете чрез вграден светлинен сензор и информация за изгревите и залезите. Когато светлината в помещението се промени, екранът постепенно намалява количеството светлина и генерира по-топли тонове, като адаптира нивата на синята светлина. А това гарантира повече комфорт на визуалното изживяване в тъмните часове на деня, като намалява синята светлина, която би имала въздействие върху качеството на съня.

По отношение на качеството на звука аудио параметрите на Neo QLED 2022 също са преминали през значителни оптимизации. На базата на OTS (Object Tracking Sound), която насочва звука, така че да се движи през пространството заедно с посоката на движение на обектите на екрана, флагман моделът  QN900B  от 2022 г.  е оборудван с OTS Pro – технология, която включва мощни високоговорители, които усилват звука според сцената и действието, така че той да е още по-всеобхватен. Neo QLED 2022 предлага впечатляващо Dolby Atmos изживяване и анализира обектите на екрана в контекста на пространственото им разположение спрямо фона с цел още по-силно внушение за дълбочина.

И за да бъде вашето домашно кино по-различно, трябва да вземем под внимание и дизайна. Емблематичния Infinity One Design, който се отличава с впечатляващо тънък профил и рамка Ultra Slim Frame, която елиминира всякакви разсейващи фактори, за да осигури оптимално визуално изживяване на потребителите, вече е и при премиум 4К модела QN95B. Новите модели се предлагат с разширени опции при аксесоарите с цел още повече възможности за персонализация. Аксесоарите за монтаж на стената Full Motion Slim Wallmount Wall Mount, както и поставката Auto Rotating Wall Mount Stand стъпват върху технологията за гледане на съдържание във вертикален режим, познат от телевизорa Samsung The Sero, и позволяват на потребителите да се наслаждават на подобно на мобилното изживяване, като техният екран автоматично се завърта. Друг аксесоар, който допринася за минималистичния облик на Neo QLED, е тънкият подвижен модул Slim One Connect, елиминиращ количеството кабели около телевизора. При новите модели има за първи път и соларно дистанционно Solar Cell Remote, което се зарежда от слънчевата светлина и редуцира използването на батерии за еднократна употреба. Освен това устройството е снабдено с иновативни смартфункции като гласов асистент, бързи бутони и т.н. 

 

Стъпка 3: Осветление

За да усетите пълното изживяване на домашно кино, помислете за специални щори и завеси, които могат да решат проблема със светлината, идваща отвън. Наред с това трябва да инсталирате и контролиращо се осветление. Така не само ще добавите стил към стаята, но и ще предотвратите спъване или други инциденти, които могат да възникнат, ако в стаята е пълен мрак.

Стъпка 4: Aкустика

Помислете къде ще се намира кино стаята спрямо другите стаи в къщата, тъй като ще е необходима шумоизолация - шумът може да смущава близките ви, които се намират в останалите помещения у дома. Когато става въпрос за акустика, повърхностите трябва да абсорбират звука, а не да го отразяват или предават. Леките акустични дъски и килимите са чудесни за стените, докато акустичните плочки са идеални за тавана. Подът на стаята трябва да е с дебел килим.

Можете, разбира се, да създадете вътрешна стена от шипове, осигуряваща място за скриване на високоговорителите и за създаване на звукоизолация – но това няма да е практично, ако ще преобразувате вече малка стая в кино зала.

Стъпка 5: Персонализиран тематичен декор

За да създадете наистина запомняща се медийна стая, помислете за тема, която наистина обединява всичко. Например, ако сте любител на Междузвездни войни, обзаведете по този начин. Ако предпочитате естетика на арт деко – следвайте я. Изборът на тема за домашната кино стая е забавен начин да персонализирате. Можете да създадете уникално излъчване с толкова много неща - от персонализирани шкафове, през постери на стената и видеотека, до специални мебели. Само не прекалявайте с нещата, за да не повлияете на функционалността и предназначението на стаята.

И разбира се, накрая споделете изживяването с приятели. Само съберете компанията, осигурете напитки и пуканки, и се насладете на всеки един момент заедно!

 

За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...