3 нестандартни дизайнерски решения за единична стая, използвани от дизайнерите

Може да заимствате от тях

330

Въпреки факта, че едностаен апартамент не е най-голямата мечта на повечето хора, той понякога е единственият възможен вариант поради ниската си цена. Ако сте „щастлив“ собственик на едностаен апартамент и се интересувате как той може да бъде обзаведен комфортно и удобно, вижте следващите полезни идеи.

Като се има предвид факта, че в съвременните едностайни апартаменти няма носещи прегради, наличното пространство в тях е лесно за зониране. Можете също така да използвате зоната по такъв начин, че да има място и за спалня, и за кухня, и за хол.

1. Система за съхранение около леглото

Ако ремонтът в апартамента вече е направен или не искате да местите стени, планирането на пространството трябва да се извърши с помощта на правилното подреждане на мебели, светлина и декоративни елементи. Като разполагате само с една стая, трябва да помислите как да я разделите на спалня и хол (размерът на стаята трябва да позволява това да се направи). Като система за съхранение е по -добре да не използвате масивен шкаф, който ще заема само огромно количество свободно пространство. Много по-ефективен начин е да организирате съхранението около леглото и да го направите U-образно. В този случай наличната площ ще бъде разпределена правилно.

Що се отнася до хола, хубаво е да има диван, а срещу него - стойка за телевизор и шкафове. Може би те леко ще намалят наличното пространство, но в същото време ще го направят многостепенно и по-интересно. Освен това мебелите ще решат всички проблеми със съхранението.

Кухнята с това оформление ще бъде стандартна. Най -добрият вариант биха били шкафове, разположени под ъгъл. Ще бъде възможно да се разнообрази и освежи пространството с помощта на оригинални лампи, както и фасади с различни нюанси.

Ако апартаментът има лоджия, използвайте я като зона за отдих – с малък диван, масичка за кафе, няколко възглавници.

2. Съчетаване на кухнята с хола и плъзгаща се преграда в спалнята

Ако току-що сте купили апартамент и мислите за ремонт, можете да си поиграете малко с наличното пространство, особено когато около вас има само бетонни стени, а оформлението не отговаря на вашите изисквания. Една от най -популярните опции днес, която си струва да се приеме, е модерен и подходящ отворен план.

Комбинирайки кухнята с хола, по-добре е да подредите шкафовете в L-образна форма. В този случай цялото оборудване трябва да бъде разпределено във високи шкафове. Зоната за хранене трябва да се планира въз основа на броя на членовете на семейството. Ако живеете само двама и предпочитате закуска или вечеря у дома, малка сгъваема маса ще бъде достатъчна. Ако семейството е голямо, уверете се, че имате просторна маса, която може да побере до шест души. Между другото, ако желаете, той може да бъде заменен с кухненски остров. Тази техника има няколко предимства. Първо, наличието на остров ще направи интериора още по -модерен и актуален, и второ, ще създаде допълнителна работна повърхност.

Можете да поставите удобен сгъваем диван близо до масата, а в телевизионната зона, която е подчертана от оригиналното вътрешно осветление, да оформите малко работно място (маса, фотьойл и компютър ще бъдат достатъчни).

Зоната на спалнята, която ще бъде отделена от кухнята и хола с плъзгаща се преграда, която пропуска светлина, може да бъде украсена с всякакви материали, които харесвате. Дизайнерите съветват да се използва особено издръжлива, устойчива на износване декоративна мазилка. Благодарение на своята текстура, тя ще създаде необходимия релеф по стените, а интериорът ще изглежда по-интересен. Що се отнася до мебелите, при избора им трябва да се съсредоточите върху зоната, с която разполагате. Ако площта на спалнята е голяма, можете спокойно да поставите нормално легло с ракла за спално бельо и малка нощна шкафче.

За банята изберете душ кабина - по този начин в помещението ще има място за мебели и по-свободни маневри.

За коридора е по -добре да изберете светла цветова схема, като се има предвид, че тя ще бъде лишена от естествена светлина.

3. Сгъваеми мебели и зониране

Компетентна трансформация на едностаен апартамент ще бъде възможна благодарение на използването на сгъваеми мебели. Това значително ще увеличи функционалността на съществуващите помещения, както и ще помогне за организирането на малък офис, удобна мини-трапезария и зона за свободното време. В същото време мебелите са мобилни и могат да бъдат сваляни или премествани по всяко време, освобождавайки място за други цели.

 

За зониране можете да използвате параван или стелаж. Отвореният рафт улеснява разделянето на стая на няколко зони и в същото време не пречи на проникването на естествена светлина в пространството, което ще остане без прозорец. Освен това ще има допълнително място за съхранение на книги, документи и други необходими предмети. 

Сподели: