Tрикове, които ще спестят време в кухнята

Tрикове, които ще спестят време в кухнята

Дори на царете на управлението на времето им е трудно правилно да разпределят задачите в кухнята. В крайна сметка никога не знаете кой процес ще излезе извън контрол. За щастие, ако включите някои хитрости в рутината, можете да ускорите, както и правилно да организирате готвенето и почистването.

Трик 1: Направете заготовки

Най-лесният начин да опростите живота си в кухнята и значително да спестите време, прекарано в приготвяне на ястия, е да се подготвите. Ако предварително нарежете, мариновате, обелите, замразите или размразите някои продукти, може значително да намалите времето за приготвяне на закуска, обяд или вечеря. Съхранявайте ги в херметически затворени кутии, плътно покрити с капак.

 

Трик 2: Няколко неща едновременно

Да умееш са се справяш с няколко неща наведнъж е полезно за всяка домакиня. Например, докато бульонът се готви на котлона, нарежете зеленчуците за супата. Или сложете месото във фурната и започнете да приготвяте соса.

Друга добра идея е да закупите мулти-кукър - многофункционално устройство за готвене, печене, пържене и задушаване. На практика това означава, че конвектоматът може да замени почти всички кухненски уреди, например печка, фурна, микровълнова фурна или дори фритюрник. Освен това може да зададете ястието и то да е готово след определено време.

Трик 3: Планирайте менюто си предварително

Планирането играе важна роля не само в работата, но и в кухнята. Планирайте менюто за седмицата, за да имате възможност да закупите необходимите продукти в точното количество наведнъж и да направите заготовки. Само си представете колко време можете да спестите: не е нужно да ходите няколко пъти до супермаркета за забравени съставки.

Трик 4: Замразете правилно

Когато ходим до магазина само веднъж седмично или виждаме продукти в промоция, често ги купуваме в повече. Затова е важно, ако замразявате, това да става правилно. Нарежете продуктите на порции и ги опаковайте в различни опаковки. Когато имате нужда например от пилешко или свинско за вечеря, лесно можете да извадите точно толкова, колкото ви трябва от хладилника.

Тик 5: Гответе няколко пъти

Има ястия, които могат да се съхраняват в хладилник няколко дни, без да се отрази на качеството и вкуса. Това означава, че е напълно възможно да сервирате вчерашната вечеря на масата. Така ще спестите време и няма нужда да стоите до печката всеки ден. След като планирате менюто си за седмицата, изберете ястия, които могат да се приготвят в големи количества, за да издържат няколко дни. Просто ги съхранявайте в затворени съдове.

Трик 6: Мариновайте

Ако няма достатъчно време за готвене - мариновайте! Например, можете да нарежете месото на порции вечер, да добавите подправки, лук и други съставки, които могат да подчертаят вкуса на готовото ястие, а на следващия ден да отделите време само за пържене или печене. Ще се получи бързо, вкусно и сочно, тъй като марината ще накисне добре месото и ще го направи крехко.

Трик  7: Почистете веднага

Ясно е, че след готвене надали ще ви е до чистете. Мазните петна ще изсъхнат върху печката, пръски вода ще останат върху работната повърхност, парчета храна ще залепнат по чиниите. Сега си представете колко време ще ви отнеме да почистите всичко.

Ще бъде много по-ефективно почистването да е успоредно с готвенето, така че ако по печката има петна от масло по време на пържене, можете бързо да ги премахнете. Същото е и с съдовете: можете лесно да измиете чиниите, докато се готви или пече ястието.

Трик 8: Използвайте остатъците от храна в бъдещи рецепти

 

Ако имате парче пиле в хладилника, използвайте го за приготвяне на сандвичи за закуска или го нарежете и добавете към супата си. Повечето зеленчуци се съчетават чудесно с гарнитура, така че ако сте обелили твърде много лук и моркови, нарежете ги и ги запържете заедно с ориза. Просто поставете храната във фризера или на рафта на хладилника и я извадете, ако е необходимо. Но само не прекалявайте, за да не се развали храната.

 

За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...