Традиционно свързваме Великден с шарени яйца, крехко агнешо и…апетитен и пухкав ароматен козунак. Но всеки ден ядене на козунак ни омръзва и започваме да се озъртаме за друго сладко изкушение. Ето защо решихме да ви предложим три лесни за приготвяне десерта, с които да разнообразите великденското меню, но и да не избягате от темата на празника.
Един от най-хубавите празници – Великден ни кара да се усмихваме само при споменаването му, не само заради емоц...
23/02/2017Великденски брауни хапки
Цветя, цветове, зеленина, свежест, събиране със семейството, радост, изненади, шарени яйца….Много са думите, с...
13/04/2017Съставки
175 г масло, нарязано
150 гр тъмен шоколад
250 гр светлокафява мека захар
85 гр самонадигащо се брашно
50 г какао на прах
3 големи яйца, разбити
100 гр млечен шоколадов чипс
24 мини шоколадови яйца, плюс допълнителни за украса
Приготвяне:
Загрейте фурната до 180C / 160 C с вентилатор /. Постелете с хартиени форми тавичка за мъфини с 24 гнезда.
Сложете маслото, тъмния шоколад и захарта в тенджера и загрейте много леко, като бъркате през цялото време, докато маслото и шоколадът се разтопят. Махнете от котлона и оставете да се охлади за няколко минути.
Междувременно пресейте брашното, какаото и хубава щипка сол в голяма купа. Разбъркайте разтопената шоколадова смес и разбитите яйца, след това добавете половината шоколадов чипс и разбъркайте.
Разделете сместа и поставете мини яйце в средата на всеки мъфин, като натискате леко надолу. Печете за 12-15 минути. Оставете да се охлади за 10 минути, преди да прехвърлите на телена поставка, за да се охладят напълно.
Разтопете останалата част от шоколадовия чипс в микровълновата печка или на водна баня. Оставете да изстине, след това украсете браунито.
Великденски бисквити
Съставки
300 г обикновено брашно
150 гр захар
150 гр масло, нарязано на кубчета
1 голямо яйце
2 ч. л. екстракт от ванилия
За глазура:
500 гр пудра захар за глазура
Гел боя за оцветяване на храната
кайсиево сладко
Смесете брашното и захарта в купа. Добавете маслото и разтрийте заедно на пясък. Разбийте яйцето с ванилията, след което добавете в купата. Омесете тесто и приберете в хладилника за поне 30 минути. Загрейте фурната до 180C / 160 C вентилатор /. Постелете тава с хартия за печене.
Разточете ½ от тестото и с форма – яйце изрежете бисквити. Може да използвате малка кръгла форма, за да отрежете част долната страна на половината бисквитки (ако искате да ги запълните със сладко по – късно).
Печете за 12-15 минути, докато бисквитите станат бледо златисти. Охладете за няколко минути след което прехвърлете на телена стойка, за да се охладят.
За да украсите бисквитите с глазура, добавяйте вода към пудрата захар, за да се получи гъста паста. Сложете бои по желание и с помощта на шприц нарисувайте яйцата.
Ако сте направили дупчици в половината бисквити, слепете ги с целите и запълнете с кайсиево сладко.
Великденски шоколад
Съставки
225 гр тъмен шоколад на парчета
100 г несолено масло, на кубчета
2 с. л. Какао на прах
2 с. л. златен сироп
100 гр чаени бисквити
50 гр мини машмелоус
50 г сушени червени боровинки
200 гр шоколадови мини яйца
Приготовление:
Стопете шоколада и смесете с маслото на водна баня. Махнете от котлона и добавете какао на прах и златен сироп. Оставете да се охлади при стайна температура за около 15 минути.
Натрошете бисквитите в торбичка за фризер и разбъркайте в охладения шоколад, мини машмелоуса, червени боровинки и 150 г от мини яйцата.
Изсипете сместа в тавичка и загладете. Разпределете останалите мини яйца, като ги натиснете малко и оставете в хладилника за 1 час.
Нарежете на парченца.
Кой казва, че Великден е само яйца и козунаци? И защо не си подаряваме подаръци както на Коледа? Нека променим това м...
19/02/2018