Почистване на кухнята и 5 грешки, които често допускаме

Лоши навици, от които да се отървем 

339

Знаете как да почиствате кухнята. Много от нещата научаваме от родителите си, други намерихме сами, трети видяхме в специализирани сайтове. Целта на всичко това беше една – да оптимизираме процеса на почистване и да бъде по –лек и лесен.

И в крайна сметка се оказва, че има някои неща, които правим погрешно. И ако за някои от тези навици има трикове, други крият потенциален риск за здравето на семейството чрез риск от кръстосано замърсяване.

hoval.bg

Вижте дали и при вас съществуват някои от тези лоши навици за почистване на кухнята, които трябва да спрете.

1. Започвате от пода.

След като семейството вечеря, има едно място, което изглежда ужасно - подът. Изумително е колко храна може да падне, особено ако имате малки деца. Освен това, в процеса на готвене неизбежно също замърсяваме. Когато решите да чистите обаче, първо избършете плотовете, а накрая пода, защото така или иначе пак ще падне нещо. Иначе рискувате да почиствате два пъти.

2. Почиствате всички повърхности с един и същи продукт.

Обикновено казваме „универсален“ препарат. Все пак в кухнята има по-чувствителни материали - като неръждаема стомана, дърво или мрамор, и рискувате да ги повредите, ако използвате навсякъде един и същ почистващ препарат.

Прочетете указанията и ги следвайте! Понякога уж универсалният препарат може да се окаже пагубен за плота, например.

3. Използвате хартиени кърпи за всичко.

Хартиените кърпи са удобство за почистване в кухнята. С тях попиваме нещо разлято, мазнини, бършем прозорци и т.н. Но също са и разточителни, а и не винаги са най-доброто средство за определена работа. Преди да посегнете към следващата хартиена кърпа, помислете – мога ли да използвам кърпа, гъба или микрофибър? В повечето случаи се оказва, че има алтернатива.

4. Не почиствате средствата за почистване.

Обикновено мием всичко, което използваме, за да подготвим и готвим храна - ножове и тенджери, тигани, чинии и дъски за рязане и т.н. Но правим ли това и с уредите за почистване? Само си представете колко бактерии се събират по гъбата. Или колко мазнини остават по мивката, след като сме измили съдовете? Следващият път не пропускайте да с погрижите и за тях.

5. Оставяте съдовете до сутринта.

След хубава вечеря често ни хрумва, защо да не оставя съдовете до утре сутрин? Няма какво да стане? Всъщност това не е добра идея. Най – малкото, храната, която е останала започва да се разлага и да мирише, това може да привлече мравки или хлебарки, и не на последно място, изсъхналите остатъци са доста по – трудни за почистване. А и колко хубаво би било да станете сутринта и да влезете в чиста и подредена кухня, а не тепърва да се захващате с чистене.

Сподели: