Зеленото е противоречив цвят. През вековете той е бил в центъра на вниманието на всички, а след това се е превърнал в „цвят нон грата“. В края на 18-ти век, на фона на индустриалната революция, която събужда интереса към природата, той става любим цвят и в резултат на това започва да се появява в картини, дрехи, в интериорен дизайн. През следващите години авторитетът му се разклати - едва през втората половина на XX век зеленото започва да се свързва не само със зеленина, здраве, прогресивни идеи, но и с екология.
В наше време популярността на зеленото се дължи преди всичко на събуждането на екологичното съзнание. Много дизайнери подхванаха тази тенденция и активно използват зеленото в своите проекти.
Когато говорим за кухнята обаче, това е един от най-трудните цветове и далеч не е най-популярният в дизайна й. Въпреки това, ако работите с него правилно, резултатът ще надмине всички очаквания.