Как да създадете комфортна кухня дори на 6 квадратни метра

Практични съвети от професионалисти  

2137

Може би всеки мечтае за голяма и удобна кухня, но реалността често е точно обратното – малка и тясна. А всеки знае, че колкото по-малка е наличната площ, толкова по-трудно е да я превърнем във функционална и красива зона. И тъй като това е проблем, който стои пред все повече хора, съвременните дизайнери предлагат много и интересни възможности, на които трябва да обърнем внимание.

Подреждането на малката кухня трябва да бъде много подробно обмислено и планирано, да обърнете внимание на всяка зона и дори и на уж незначителните не пръв поглед подробности.

Нека да разгледаме основните точки при проектирането на малки площи.

Ефективно използване на пространството

 

Основното и незаменимо условие за подредбата на малката стая е ефективното използване на всеки квадратен сантиметър от наличното пространство. За да направите това, направете подробен план на това, къде и какво ще поставите.

 

Ако стаята е квадратна, мебелите е по-добре да бъдат разположени U-образно, което ще помогне да се възползвате максимално от цялата площ. В този случай всички секции, плота и работната повърхност са разположени около периметъра на кухнята. Просто не забравяйте да оставите свободно място, най-малко 1,2 метра, за да можете свободно да се движите.

За много тясна кухня линейното оформление е най-подходящо, и то, въпреки че е най-компактното, не е много удобно. Идеята е, че ако подредите печката, мивката, плота и хладилника в един ред, приготвянето на  храната няма да бъде напълно комфортно. Но, като се има предвид, че размерите на стаята са много скромни, този недостатък няма да бъде твърде забележим.

Ако имате правоъгълна стая, ъгловата кухня ще бъде най-доброто решение. Това със сигурност е по-малко компактно, но възползвайки се от стената и ъгъла ще оползотворите рационално площта.

Във всеки един вариант, не забравяйте да използвате вертикалното пространство на стаята, защото така ще  може да поставите всички необходими елементи. Основното нещо е да не се претоварват стените, защото кухнята ще изглежда хаотична и визуално ще намали вече малката площ.

 

2. Определете стила

За да създадете цялостна визия при планиране на стаята, трябва да решите стила, в който искате да бъде интериора.

И като се има предвид, че размерите на кухнята са доста скромни, е по-добре да изберете такъв, който да позволи не само визуално увеличаване на пространството, но и необходимата функционалност.

 

 

3. Изберете подходящия цвят и осветление.

При изобилието на цветове и видове повърхности е много трудно да решим, каква точно да бъде нашата кухня. Ако изберете светли, пастелни и меки цветове за стените и работни повърхности, ще скриете недостатъците на малка стая, но и ще подчертаете нейните предимства, създаващи специална атмосфера на комфорт и спокойствие.

Феновете на контрастите и ярките цветове трябва да са наясно с най-важното правило на дизайна: да избягват грубите преходи и запълването на пространството. Играйте с топлите и по – студени тонове, компенсирайте наситеността на цветовете със светлината.

Много важна точка, която в никакъв случай не трябва да се забравя е осветлението. По правило малките стаи са добре осветени, благодарение на прозореца, така че е по-добре да се използва еднопосочно осветление с малки лампи, разположени възможно най-близо до тавана.

Ако жилището ви няма достатъчно приток на светлина отвън, заложете на ярко осветление в различните зони на кухнята.

4. Създайте илюзия за простор

Много хора подценяват един ефективен начин за увеличаване на пространството - чрез илюзия. Дизайнерите в тази посока са разработили много трикове, които не само визуално правят стаята по-голяма, но и се превръщат в най-важната декорация на интериора.

5. Изборът на мебели и домакински уреди

 

Това е най-трудната част при дизайна на такава малка стая. Експертите съветват да дадете предимство на малки системи за съхранение и вградени домакински уреди.

6. Организирайте трапезария

По правило в малката кухня се обръща повече внимание на дизайна на работната площ, отколкото на трапезарията, но не я пренебрегвайте. Разбира се, малките размери на кухнята означават и малко място за хранене, но все пак има рационални решения.

7. Избор на декор и текстил

Колкото и да е малка стаята, не означава, че трябва да подценявате аранжировката. Не се страхувайте да изложите буркани, чаши или чинии. Обърнете внимание  на покривката, на завесите или щорите. Не забравяйте, че и най – малките елементи оказват огромно влияние върху цялостната визия на помещението.

 

За още идеи - следвайте ни в Instagram

 

Сподели: