Идеи за организация на кухнята, които трябваше да знаете по – рано (част 1)

Идеи за организация на кухнята, които трябваше да знаете по – рано (част 1)

Ако мястото ви за готвене е хаос и всичко е извън контрол, време е за преобразяване. В две статии ще споделим с вас трикове, които ще направят вашата кухня по-организирана и продуктивна. И ще ви покажем някои от най – добрите Инстаграм примери за красиви, удобни и практични кухни.

Почистете чекмеджетата и шкафовете 

Ако сте затрупани с уреди, които не ползвате, добра идея за организация на кухнята е да спрете да мислите за нещата и да започнете да мислите за живота си и как искате да живеете, Ако рядко използвате даден предмет, може би е време да го пуснете и да се отървете от бъркотията. 

Групирайте по нужда, а не по артикул

Има три неща, които се случват в кухнята: подготовка, готвене и сервиране. Най-доброто нещо е да разделите кухнята си по тези категории. Дали да  държите шпатулите до печката, но и машината за пасиране на картофи е близо? Направете крачка напред, като се запитате кога точно използвате всеки артикул. Например, няма причина вашите чаши за кафе да са до чашите за вода, но поставянето им до кафемашината ще ви спести да тичате из цялата кухня сутрин.

Джънк зона до вратата

 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от Kitchens of Instagram (@kitchens_of_insta)

Кухнята все още е едно от първите места, които посещаваме, когато влезем в дома си. Затова организирайте място, на което да слагате всички ненужни вещи, разписки и неща, нямащи място тук.

Регулирайте височината на рафтовете

Не позволявайте на височината на рафта ви да определя как използвате пространството. Хората са склонни да слагат зърнени храни на най-горния рафт, защото там има най-много място, но би било по-лесно да се достигне на долния рафт. Ако вашите рафтове не са регулируеми, купете разделители, за да разделите един рафт на две, това премахва бъркотията.

 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от Kitchens of Instagram (@kitchens_of_insta)

Съхранявайте малки уреди, които не използвате ежедневно

Чувствайте се свободни да оставяте уредите, които използвате ежедневно, като кафемашина или тостер, на плота. Но всичко, което не използвате всеки ден, трябва да се съхранява в шкаф, за да има повече място на плота.

Дръжте съдовете за готвене на достъпно място

Съхранявайте вашите шпатули, лъжици за сервиране и т.н. до печката в атрактивен керамичен съд или обикновен буркан. Това създава удобство.

Купувайте само това, от което се нуждаете

Ако откриете, че оставяте храна просто защото нямате място в шкафа, може би е време да започнете да намалявате. Искаме да спестим пари и е добре да купувате на едро, но ако нямате място за това, промяната на начина, по който пазарувате, може да бъде по-полезна.

Организирайте маслата за готвене

 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от that organized kitchen (@thatorganizedkitchen)

Излагането на светлина може да доведе до гранясване на маслата за готвене, съхранявайте ги в шкаф или непрозрачни кутии.

Разделете кутиите за съхранение по размер

 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от that organized kitchen (@thatorganizedkitchen)

Кутиите за многократна употреба са идеални за съхранение на остатъци или за носене на обяд на училище или на работа. Въпреки това, поради ограниченията на пространството, капаците и дъната обикновено са разделени за съхранение, когато подреждате контейнерите заедно. Има само един проблем - може да е трудно да намерите правилния капак, когато имате нужда от него. За щастие има лесно решение. Ако съхранявате вашите кутии в чекмедже, разделете ги с разделители за чекмеджета. Поставете големи кутии в една секция, големи капаци в друга, малки кутии в една секция, малки капаци в друга и т.н. Това ще гарантира, че няма да се налага да ровите в купчина капаци следващия път, когато имате нужда от такъв.

 

За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...