Да подредим кухнята и всекидневната за 15 минути

За да се радвате на свободен уикенд

304

Колко време отделяте за почистване на дома? Със сигурност, колкото и човека да попитаме, всеки ще каже различно  – според това, дали има семейство, колко голямо е жилището, има ли деца, домашен любимец….Има толкова много фактори, които влияят. Множеството обаче предпочитат да запазят времето за голямото почистване за уикенда, което не се посреща с особен ентусиазъм и възхищение в останалите членове на семейството. За да улесните вашата работа и тази на хората около вас, да имате повече свободно време през почивните дни и да си позволите да пропуснете тези задачи без угризения някои уикенд, въведете традицията на 15 минутното подреждане. Вече ви показахме как да се справите с банята и спалнята, сега идва ред на кухнята и всекидневната.

Подредете кухнята за 15 минути

Вземете малък кош и минете през кухнята. Съберете всичко, чието място не е тук (обикновено повечето от тези неща са струпани на плота).

Забършете плотовете, кухненската маса и острова и върнете всичко на мястото му. Ако има елементи, които са за тази стая, но няма място, опитайте да им намерите (например буркан с подправки или готварска книга).

Съберете всички малки уреди, разпръснати из кухнята и ги сложете по местата им. Ако стоят на плота увийте кабелите около тях, за да не пречат. Помислете дали не може да приберете някой от тях в шкафа.

Отворете хладилника и прегледайте за стара храна или такава с изтичащ срок на годност. Ако е необходимо, забършете рафтовете. Подредете, за да имате по – ясен поглед към нещата вътре.

Ако в мивката има съдове, измийте ги, забършете съдовете и ги приберете по местата им (или заредете миялната). Сложете нова покривка и сте готови.

 

А сега да подредим и всекидневната стая за 15 минути.

Това може да е най-лесната за подредба стая у дома - книгите отиват при книгите, електрониката при електрониката и т.н…

Настройте таймер за 15 минути. Вземете един кош или чанта, достатъчно голям, за да слагате списания и книги. След това минете през стаята, съберете ги и ги върнете по местата им.

Ако имате деца, съберете всички играчки и занесете коша в тяхната стая. Сега е време да прегледате за предмети, чието място не тук. Съберете ги и оставете настрани.

Подравнете всички книги, дискове, списания, съберете кабелите. Ако имате вестници и списания, които няма да четете – отделете ги за рециклиране.

Сгънете одеялата, оправете възглавниците. Идва на ред на холната масичка холната масичка - подредете нещата върху нея, съберете на едно място дистанционните.

Ако ви остане време, почистете пода.

Сега може да седнете и да се насладите на подредения си хол.

За още идеи - следвайте ни в Instagram

 

Сподели: