В сезона с най – голям избор на плодове и зеленчуци, ни е трудно да устоим на разнообразието и купуваме по много от пазара. Не винаги обаче успяваме да изядем всичко и често се налага да изхвърляме от започналите да се развалят продукти. За да спестите обаче средства и да не се налага да унищожавате храна, трябва да се погрижите за правилното им съхранение.
1. Запазете салатата свежа
Прехвърлете листата в купа или кутия за съхранение, постелете няколко листа кухненска хартия отгоре и притиснете, за да премахнете колкото е възможно повече въздух при съхранението в хладилника. Това ще предотврати навлизането на влагата в листата и ще ги запази свежи по – дълго.
2. Нарежете и замразете
Накълцайте лука и го замразете в празна бутилка от вода. След като бъдат замразен, просто разклатете бутилката, изсипете колкото ви е нужно и върнете останалата част във фризера.
3. Зеленчукова ваза
Увийте влажни хартиени кърпи в основата на аспержите или билките или ги съхранявайте в чаша с вода. Това ще ги запази хидратирани и ще забави повяхването им.
4. Увийте ги във фолио
Съхранявайте сурови, обелени моркови в алуминиево фолио в хладилника. Съхранявани по този начин, те ще се запазят до две седмици. Това също важи и за целината.
5. Без повече изсъхнали билки
Нарежете останалите ви билки и ги сложете във формата за лед. Напълнете с малко вода и замразете. Когато ви трябват само сложете кубче лед.
6. Организирайте се
Измийте, изсушете и нарежете зеленчуците веднага щом се върнете от магазина и ги съхранявайте в хладилника в покрити кутии с кухненски кърпи. Това ще задържи влагата и ще бъдат по – дълготрайни.
7. За свежи червени плодове
Не мийте плодовете, ако няма да ги ядете веднага. Те се развалят по – лесно, защото влагата насърчава растежа на бактериите.
8. Определете им място
Не съхранявайте заедно плодове и зеленчуци. Много плодове, като банани, авокадо и праскови произвеждат етилен, който може да ускори процеса на зреене на други продукти.
9. Решение за съхранение
Авокадото, домати, манго, пъпеши, ябълки и круши ще продължат да зреят, ако бъдат оставени на плота, докато плодовете като грозде, цитрусови плодове и плодове трябва да се охладят.
Оставете плодовете с костилки, като нектарини и манго, да узреят в купата за плодове и след като са достатъчно меки, за да се ядат, ги преместите в хладилника.