Толкова много време прекарваме тук, че си мислим, че знаем всичко за кухнята. Тук нямаме тайни и нищо не може да ни изненада. Помислете пак. Защото изглежда голяма част от на пръв поглед стандартните вещи използваме погрешно. Вижте къде грешим и как да създадем по – ефективна и функционална кухня.
1. Кухненски ножове
Ножът е нож, нали? Не е задължително! Различните видове са подходящи за различни продукти. Например един назъбен нож е подходящ за рязане на домашно приготвен хляб, без да го смачква. Подобен модел е идеален и за рязане на меки продукти като доматите и ягодите. Малките остри ножове пък са подходящи за белене на плодове и зеленчуци и за махане на семки.
2. Съдомиялна машина
Къде поставяте съдовете в съдомиялната машина е от голямо значение! Според изследване чинии с въглехидратни остатъци (като картофи, макаронени изделия и др.) се почистват по-добре, когато се поставят близо до центъра на машината. Чинии с остатъци на базата на протеин (като месо, сирене и др.) трябва да се поставят около ръбовете на машината за оптимално почистване.
3. Кухненски робот
Някои хора използват техния кухненски процесор и смесител за едно и също, но те всъщност са по-подходящи за различни задачи. Кухненските резачки са най-подходящи за нарязване на твърди, сухи храни и приготвяне на сосове.
4. Блендер
Той е полезен инструмент за приготвяне на супи, сосове, глазури и др. Но е важно да слагате съответните съставки в правилния ред! Започнете първо с течностите, след което добавете по-малки съставки. След това добавяйте по - големи съставки, а най-тежките оставете за последно.
5. Хладилник
Много хора използват рафтовете на вратата на хладилника си, за да съхраняват неща като мляко и сок за лесен достъп. Но това не е добра идея, защото те са една от най-топлите части на хладилника. Вместо това, дръжте там неща като подправки, вода и напитки, които не трябва да бъдат на толкова студени. Съхранявайте млякото и сока на средните рафтове, където е най-ниската температура.
Друг фактор, който влияе върху температурата на вашия хладилник, е колко храна има в него. Няма проблем да държите повече храна, стига да има достатъчно място между нещата, за да се позволите циркулацията на въздуха.
6. Преса за чесън
Ако имате и използвате чесън преса, може би не знаете, но не трябва да белите скилидките. След като натиснете пресата, кожата ще остане, а меката част ще падне.
7. Фризер
Повечето хора не използват фризера достатъчно често! Той е страхотно място за съхраняване на остатъците от храната. Така ще ги запазите свежи по-дълго време и ще намалите разхищаването на храна.