11-те най-опасни неща в кухнята

За които не знаехте  

1590

Има неща, които използваме в нашата кухня всеки ден. На пръв поглед те са обикновени и изглеждат напълно безвредни, но всъщност могат да бъдат много опасни за вас и вашето семейство.

Ето някои от тях:

ikea.bg

Пластмасови кутии за храна

За да направите пластмасата гъвкава, някои производители добавят специални химикали, които могат да причинят сериозни здравословни проблеми. Нали не искате тези химикали в храната или във вашето тяло.

Мивката

Ако части от храната останат в мивката за известно време, те започват да създават идеални условия за размножаване на бактерии. Т.е. кухненската мивка може да е наистина мръсно място.

Ножове

Хубаво е ножове ви да бъдат винаги остри. Освен, че така ще улесните готвенето, ще си спестите и неприятно порязване.

Гъби

Обикновено в гъбата бактериите растат много бързо. Изплакването не предотвратява размножаването им. Все пак, за да унищожите бактериите, можете да пуснете гъбата в микровълновата за около минута или да я накиснете в разредена белина.

Кърпи за ръце

Кухненските кърпи са едно от най-мръсните неща във вашата кухня. Докосвате ги през цялото време - дори преди да измиете ръцете си, а след това отново, докато готвите. Това е перфектен начин за бактериите да влязат в храната.

Освежители за въздух

Химикалите, открити във всички видове освежители за въздух, могат да причинят увреждане на белите дробове или дори рак. По-добре е да проветрявате кухнята си и редовно да изхвърляте кошчето.

Газова фурна

Никога не забравяйте да проверите дали сте го изключили преди лягане или излизате от  къщата. Това ще ви предпази от опасността от изпускането на газ.

Тефлонови кухненски съдове

 

Прегряващият тефлон може да излъчва токсични изпарения. Така че, в този случай е по-добре да използвате някои старомодни съдове.

Дъски за рязане

Винаги използвайте отделни дъски за рязане на месо и зеленчуци. Суровото месо може да съдържа бактерии, които причиняват сериозни заболявания. И никога не използвайте повредени или напукани такива, защото пукнатините са идеални места за размножаване на бактерии.

Сподели: