Пиете кафе всяка сутрин? Страхотно – защото утайката може да се превърне в тайното оръжие на вашата градина (или домашна градина)! Вместо да я изхвърляте, използвайте я като естествена тор, защита от вредители или дори мулч. Ето как точно работи тази кафява златна находка и как да я използвате безопасно и ефективно.

Искате градината ви да е уникална, но разполагате с малък бюджет? Не се отчайвайте, защото има много фантастични иде...
15/01/2016Защо утайката от кафе е полезна за растенията?
Кафеената утайка е чудесен източник на азот, който подпомага растежа, подобрява структурата на почвата, задържа влагата и дори подобрява дренажа. Освен това е естествен и устойчив начин да намалите хранителните отпадъци.
Вареното кафе е безопасно за повечето растения, защото киселинността му вече е изчезнала. Прясната (неварена) утайка е подходяща само за растения, които обичат кисела среда.

Какво по – хубаво има от това да се наслаждаваме на топлите летни дни сред зеленината на градината, да пот...
17/06/2016Кои растения харесват утайка от кафе?
Подходяща е за:
-
Хортензии
-
Азалии
-
Рододендрони
-
Камелии
-
Боровинки
-
Спанак, маруля, рукола, горчица (само компостирана утайка)
Не е подходяща за:
-
Домати и чушки
-
Пресни разсади
-
Сукуленти (обичат суха почва)
Как да я използвате безопасно?
-
Като добавка към почвата: Смесете една чаена лъжичка утайка със саксийната почва на стайните растения. Не слагайте плътен слой – може да блокира водата.
-
Като мулч: Поръсете тънък слой около растенията, които обичат киселина, и покрийте с органичен мулч.
-
В компост: Добавете утайката заедно с хартиения филтър в компостната купчина. Съчетавайте с „кафяви“ материали като листа и вестници.
-
За отблъскване на вредители: Охлюви и котки не обичат миризмата на кафе. Поръсете около растенията като естествена бариера.
Червеите и кафето
Червеите обожават утайка от кафе... но в умерени количества. Ако компостирате с тях, нека тя бъде само част от „менюто“ им – около 10-15%. Добавянето на картон към сместа помага за балансиране на киселинността.
Кои са най-честите грешки при използване на утайка от кафе
-
❌ Използвате я сурова за некиселинни растения
-
❌ Наслагвате дебел слой върху почвата
-
❌ Добавяте я директно в зеленчуковата градина (компостирайте я първо!)
-
❌ Използвате ароматизирана или подсладена утайка
-
❌ Пропускате да направите почвен тест