Как цветовете във всекидневната влияят на настроението ви

Всеки цвят на стените или мебелите носи различни емоции  

1785

Как избираме основен цвят когато декорираме жилището си? Обикновено се базираме на личния си вкус или на сезона. А знаете ли, че цветовете, които избираме за стените и мебелите могат да окажат влияние върху психическото ни състояние, настроението и емоциите?

От HouseBeautiful правят преглед на основните цветове, на които залагаме във всекидневната и как те ни се отразяват.

Дали не е време да се откажете от неутралните тонове?

Жълто

Този цвят често се асоциира с щастие, а енергизиращата му сила го прави идеален за всекидневната зона и кухнята.Топлите и приветливи тонове го правят подходящ и за коридора, давайки ни настроение още на входа на дома ни.

Ако прекалите с жълтото обаче, ефектът може да е обратен. Най-добре го съчетавайте с бяло, за да омекотите въздействието му.

Синьо

Тъй като е цветът на небето и океана, синьото дава чувство за естествено охлаждане и успокоение, което го прави подходящ за спални и бани.

 Ако решите да заложите на синьо в хола си, имайте предвид, че по- светлите и меки тонове дават повече лекота, докато тъмните са по – тежки и е хубаво да ги съчетаете с неутрални или бели нюанси.

Цветът се свързва с интелигентност и производителността, поради което е добър избор, ако е помещението имате кът и за домашен офис.

Розово

Всъщност розовото е прякор на цвят, защото технически е много светло червено, но няма неговото въздействие.

Розовият цвят действа успокояващо, влияе на мускулния тонус, сърдечния ритъм и пулса. Той вече далече не се свързва с детската стая и смело навлиза в декора и мебелите на хола и спалнята.

А възможностите за съчетания и въздействието му го прави изключително подходящ за тези помещения.

Червено

За разлика от розовото червеният цвят е силен и често се асоциира с агресия. Ако го избирате за дома си, заложете на него за трапезарията, защото стимулира апетита.

 Той дава енергия и страст, което го прави подходящ за помещения, в които се водят разговори и се общува повече (ако правите често събирания във вашия хол е чудесен избор).

Зелено

Зеленият цвят естествено се свързва със здравето и тонуса, и естествено води до успокоение, помага за преодоляване на стреса.

Цветът е подходящ за всяка една стая в дома, независимо дали го избирате за стените или за мебелите. Внесете допълнително свежест в помещението и с няколко зелени растения. 

Сподели: