Как да комбинираме дневна и спалня в една стая: идеи и съвети

Как да комбинираме дневна и спалня в една стая: идеи и съвети
Източник: unsplash.com

Пространството в домовете често е ограничено. Но това не означава, че не може да се радваме на комфорт. Комбинирането на дневна и спалня в една стая се превръща във все по-популярно решение и е изключително полезно за малки апартаменти, студиа или къщи с ограничена жилищна площ. За да създадете функционално и уютно пространство, което съчетава дневната и спалнята, е важно да се обърне внимание на дизайна, мебелировката и организацията.

Kласика и лукс във всекидневната

В следващите снимки ще ви покажем пример за няколко впечатляващи всекидневни, които са пример за тази смесица на стил...

09/03/2016

Ето няколко идеи и съвети как да постигнете това.

1. Избор на мултифункционални мебели

Мултифункционалните мебели са ключът към успешното комбиниране на дневна и спалня. Инвестирайте в мебели, които могат да служат за различни цели. Например:

6 свежи цветови комбинации за дома

Много хора трудно избират цветовете за дома си. Ако при някои е страх да експериментират, други просто педпочитат кла...

06/07/2016
 • Разтегателен диван: Един от най-добрите избори за комбинирана стая е разтегателен диван, който може да се използва като удобна седалка през деня и като легло през нощта.
 • Сгъваеми маси и столове: Тези мебели могат лесно да се сгъват и прибират, когато не са необходими, освобождавайки допълнително пространство.
 • Легло с вградени шкафове: Леглата с вградени шкафове или чекмеджета предлагат допълнително място за съхранение, което е особено ценно в малките пространства.

2. Разделяне на пространството

За да се създаде ясно разделение между дневната и спалнята, може да използвате различни методи:

 • Прегради и паравани: Леките прегради или параваните са отличен начин да разделите пространството, без да го правите твърде затворено. Те могат лесно да се преместят или премахнат, когато е необходимо.
 • Килими и подови настилки: Използването на различни килими или подови настилки в различните зони може визуално да отдели дневната от спалнята.
 • Рафтове и етажерки: Отворените рафтове или етажерките могат да служат като разделител, като същевременно предоставят място за съхранение и декорация.

3. Оптимизиране на съхранението

В малките пространства е важно да се използва всеки наличен сантиметър за съхранение. Ето няколко идеи как да го постигнете:

 • Вградени гардероби и шкафове: Използвайте вградените гардероби и шкафове, за да максимизирате мястото за съхранение. Те могат да бъдат инсталирани около леглото или в други свободни пространства.
 • Използване на вертикалното пространство: Поставете рафтове и шкафове високо по стените, за да използвате вертикалното пространство и да освободите пода.
 • Скрити места за съхранение: Мебели с вградени места за съхранение, като легла с чекмеджета или табуретки със скрити отделения, могат да бъдат много полезни.

4. Избор на подходящи цветове и осветление

Правилният избор на цветове и осветление може да направи комбинираната стая по-просторна и уютна:

 • Светли цветове: Светлите цветове като бяло, бежово и пастелни тонове могат да направят пространството по-светло и просторно. Използвайте ги за стените и мебелите.
 • Акцентиращи цветове: Добавете акцентиращи цветове чрез декоративни елементи като възглавници, килими и картини, за да придадете индивидуалност на стаята.
 • Осветление: Използвайте разнообразие от осветителни тела – таванни лампи, настолни лампи и скрити светлини, за да създадете уютна и функционална атмосфера.

5. Създаване на уют и комфорт

Независимо от това колко добре е организирано пространството, най-важното е то да бъде уютно и комфортно. Добавете лични елементи като снимки, книги и декоративни възглавници, за да направите пространството по-лично и уютно. Меките текстили като килими, завивки и завеси също могат да допринесат за създаването на комфортна обстановка.

 

За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...