Какво да направим в градината през март

Започнете подготовката за лятото

957

Не позволявайте на променливото време да ви откаже от работата в градината. Всички знаем, че март е месец, в който сутринта може да вали сняг, а следобед да пече пролетно ярко слънце. Третият месец на годината е време да се захванете в работа и да реализирате някои от  идеите си за откритото пространство, да подготвите земята, да организирате различните зони, да поправите оградата или ако има поражения след зимата. Ако искате дворът ви да се радва на ярки и цъфтящи растения, грабвайте ръкавиците и се залавяйте.

Ето няколко основни неща, които трябва да реализирате в следващите седмици.

ikea.bg

Посадете луковиците

Все още има опасност температурите сутрин да са много ниски, затова когато сложите луковиците в земята, защитете ги с буркан или стъклен похлупак.

Окосете и почистете тревата

Ако моравата се нуждае от подстригване, след зимата е време да я подравните. За целта трябва да бъде суха, а най-добре е това да стане в слънчев ден. Не забравяйте да се погрижите и за тревата около бордюра.

Отделете луковиците на зимните цветя 

Разделете ги и ги оставете в месеците им на покой. Така ще ги подготвите за следващата зима.

Махнете плевелите

Месецът е подходящ за плевене и за премахване на останалите треви. Високата влажност на почвата позволява плевелите да се почистят лесно и да се наторят с комбиниран тор.

Грижа за овощните дървета

В края на месеца може да направите първите резитби като се изрязват мъртви части и стърчащи клони. Почистете градината от болни дървета и клони. Сега е моментът да наторите и окопаете дълбоко около стъблените чаши на дръвчетата, да остържете изсъхналата кора на ствола и по-дебелите клони. Ако искате да облагородите овощни дървета, помислете за събиране на калеми.

Оправете настилката

След зимата може да има поражения по градинските пътеки. Изчистете от мъха и поправете настилката. 

Поправете оградата

Преди да дойде време за многото работа, отделете един уикенд и огледайте оградата. Ако има поражения – поправете, укрепете. Вижте и градинските мебели. В слънчев и топъл ден може да ги боядисате или лакирате, да ги измиете и освежите.

Сподели: