Как да направим соларно осветление в градината

Как да направим соларно осветление в градината

За създаване на подходяща атмосфера в градината осветлението играе изключително важна роля. Чрез добре планирано и качествено изпълнено осветление можете да акцентирате върху отделни елементи или да откроите цели зони във Вашето пространство, да подчертаете терасата, фасадата, басейна или да скриете от любопитните погледи Вашите кътчета за отдих. Едновременно с естететичската си роля, осветлението в градината осигурява лесно придвижване, комфорт и сигурност в тъмната част на денонощието. В днешно време темата е чувствителна и доста експлоатирана, защото изграждането на цялостна осветителна система в двора или градината с конвенционално електричество изисква подготовка и реализация от квалифицирани специалисти преди вериткалната планировка. Ако не разполагате с времето и възможностите да реализирате  един такъв проект, това предложение е за Вас.

Възползвайте  се от практичната алтернатива от Semmelrock – Solar-ни настилки.

Вдъхновени изцяло от принципа “направи си сам”, соларните елементи за настилка Ви осигуряват уникалната възможност да промените всяка тераса, веранда, покривна градина, дори басейна. Семплата визия, правилната форма, класическите размери и най-вече специалният материал от който са изработени, позволяват на соларните елементи за настилка, да се монтират във вече съществуващи настилки. Независимо дали изграждате нова градина или реновирате старата,  лесно можете да поставите желания брой соларни елементи на мястото на планираните за това места между бетоновия паваж.  Благодарение на факта, че „соларната“ настилка се нуждае само от слънчева светлина, това екологично решение ще работи безотказно повече от 30000 работни часа, независимо от факта че е монтирано на външни условия. Изключително устойчивата на атмосферни влияния (влага, слънце, снеговалежи, прах) и натоварвания поликарбонатна защитна опаковка (клас на защита IP 67), в съчетание с икономичните „светодиоди“ и вградения сензор за разпознаване на светла и тъмна част на денонощието, гарантират дългият им живот. 

По отношение на монтажа, изделията са подходящи за принцип на работа „направи си сам“. Могат да се монтират  по метода на “сухия монтаж”, както и по метода на свързаното полагане, в зависимост от изискванията или спецификите на съответния обект. Тъй като на пазара има голям брой монтажни лепила и продукти подходящи за извършване на монтажа, в следващите кратки стъпки, ще намерите практически съвети как да постигнете желания краен резултат.

Стъпка 1  – Подготовка

Всяка дейност, се нуждае от предварително планиране и подготовка. Затова започнете с маркиране на местата от съществуващата настилка или в новата настилка,  където ще позиционирате соларните павета. Съобразете количеството на необходимите Ви соларни елементи с растера, тоест преди да започнете с фактическия монтаж е добре да прецените кой формат на соларните настилки да изберете  малкия 9,6 x 9,6 cm или по-големия 20 x 20 cm.  След това маркирайте зоната в която ще ги поставите и можете да започнете фактическия монтаж.

Стъпка 2  - Монтаж

Когато монтирате соларни „павета“ във вече съществуващи настилки, за да поставите соларните елементи, трябва да отстраните съществуващата към момента настилка от бетонови или други елементи по подходящ начин. Например, ако това е старо покритие от бетонови блокчета за настилка, монтирани по метода на сухия монтаж, желателно е първо да демонтирате паважа, като отстраните фугиращия материал с помощта на шпатула, за да освободите настилката.

Ако имате затруднения с изваждането на елементите от настилката, използвайте бормашина за да разпробиете настилката, с което ще улесните нейното демонтиране.

След като извадите нужния брой елементи,  се налага да се съобразите с нивото на вече положената настилка. Ако дълбочината на отвора е по-голяма, използвайте трошен пясък (сипица) с подходяща едрина, за да запълните до нужното ниво отвора. Можете да пристъпите към поставяне на соларните „павета“.  Запълнете оформилата се фуга с кварцов пясък. 

Ако настилката Ви е положена, по метода на свързаното полагане е необходимо да демонтирате настилката с помощта на бормашина. За да предпазите ръбовете на околните елементи, ползвайте монтажна лента, с която да облепите участъка, в който ще работите. След като приключите с демонтажа,  поставете соларното паве, като запазите ширината на работната  фуга между паважа и Solar-ната настилка. При свързан монтаж се препоръчва соларните елементи да се монтират с помощта на монтажни лепила на базата на силикон или епоксидни смоли, в зависимост от типа на площта нейната функционалност и условията на експлоатация. При монтаж на соларните настилки с разтвори на базата на Portland цимент, вземете под внимание факта, че при цялостно замонолитване на соларната настилка последващ демонатаж  без да бъде повредено тялото е невъзможен.  

Стъпка 3 

Почистете работната зона и оставате време (поне 6 часа при слънцегреене и около 8 часа при  облачно небе) на новопоставените соларни тела да се заредят. След залеза можете да се насладите на меката светлина и екзотичното настроение, което ще придаде новопоставеното соларно осветление на Вашия двор. 

 

 

За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...