9 растения, които ще чистят вместо вас

Красиви помощници в чистенето

14859

Освен, че внасят свежест в дома, стайните растения имат и още едно много важно свойство – да пречистват въздуха. Дори учените от НАСА са признали за свойствата на растения, търсейки начин да поддържат чист въздуха в корабите. Те посочват девет тропически и субтропически вида, които благодарение на листата си имат най-добър ефект за чистия въздух у дома.

Алое вера

То абсорбира токсините като формалдехид, въглероден диоксид и въглероден оксид. Освен това листата му съдържат бистра течност, пълна с витамини, полезни ензими и аминокиселини, има  антибактериални и противовъзпалителни свойства .

Бамбукова палма

Това растение има способността да премахва токсини, като бензен, трихлоретилен и формалдехид. През зимата помага за възстановяване на влагата във въздуха.

 Папрат Нефролепсис

Папратът може също да помогне за премахване на следи от формалдехид. Нуждае се от пряка слънчева светлина и често овлажняване на листата.

Драцена

Има над 40 разновидности на това растение, което пречиства от бензени, фиолмалдехид, трихлоретилен и ксилол. Собствениците на домашни любимци трябва да имат предвид , че са токсични за котки и кучета .

Фикус бенджамин

Рстението обичва светлина, но не директна и премахва следите от формалдехид, бензен и трихлоретилен.

Хризантема

Абсолютен шампион за пречистване на въдуха. Премхава амоняк, банзен, формалдехид и кислол. Освен това е много красиво растение.

Спатифилум

 Това красиво растение може да ви помогне да почисти въздуха от амоняк, формалдехид, бензен трихлоретилен, ксилол и толуол.

Сансевиерия

Това растение обича сухия въдух и директната слънчева светлина. Помага за премхаване на бензен, трихлоретилен и ксилол.

Хлорофитум

Листата му помагат за усвояване на вредни вещества като мухъл и други алергени, така че е най-подходящото растение за тези, които имат общи алергии към прах. 

Сподели: