7 приложения на яйцата, за които не сте подозирали

Използвайте пълноценно всяка част…не само за готвене  

4550

Обикновено асоциираме яйцето с вкусна закуска или вечеря. Или като неизменна част от някой сладкиш. А защо не и като част от маската за коса. Но това съвсем не са приложенията на този вкусен продукт. Яйцето е безценно, не само като съставки, но и като приложения извън кухнята. 

За кожни раздразнения

Знаете, че можете да компостирате яйчни черупки, но знаехте ли, че можете да ги използвате и за лечение на кожни раздразнения? Изсипете начупени черупки в ½ чаша ябълков оцет и ги оставете да накиснат за няколко дни. Нанесете сместта при сърбеж или възпаление.

Подхранва растения

След като варите яйца, не хвърляйте водата. Тя съдържа калций, извлечен от черупките, който растенията обичат. Охладете я и след това я изсипете в зеленчуковата градина (особено на доматите и патладжаните).

За кафето

Едно от нещата, които не знаехте, че можете да направите с яйцата, е да добавите чисти черупки към кафето, преди да го сварите. Калцият в черупките ще омекоти аромата и ще „убие“ киселия вкус.

Борба с вредителите

След като сте направили кафе, изсипете утайката и яйчените черупки в градината. Така ще подхраните почвата и ще отблъснете вредители като охлюви, гъсеници и червеи.

Балсам за косата

Богатите на протеини яйца могат да подхранят косата, да укрепят увредените краища и да придадат блясък. За дълга коса разбийте две яйца с една супена лъжица зехтин и една супена лъжица вода. Нанесете и оставете за 15-20 минути, преди да изплакнете с топла вода.

Като лепило

Яйчените белтъци са лепкави, а като изсъхнат могат да се използват като нетоксично лепило. Можете също така да използвате белтъка вместо лепилото в папие – маше проекти като го смесите с брашно, вода и захар.

За почистване на обувките

Натрийте малко белтък на кожената обувка и забършете с влажна кърпа като изсъхне. Яйцето не само ще почисти мръсотията, но и ще осигури защитно гланцово покритие върху кожата.

Сподели: