5 правила при дизайна на градината

За да я показвате с гордост

393

Когато започвате оформлението и декорацията на вашата градина, има няколко основни въпроса – стилистични и практически, на които трябва да отговорите преди да пристъпите към оформлението й. Така и вие, и семейството ви ще може да се радвате на уютна и приятна атмосфера.

1. Какво ми трябва от градината?

Подобно на всички дизайнерски проекти, трябва да се съсредоточи върху това, което вашата градина трябва да ви даде. За да може да структурирате идеите си, помислете:

Кой ще използва градината и от какво се нужде? Ще има ли развлекателни площи за семейство и приятелите, детски принадлежности като басейн или люлка. Искате да отглеждате зеленчуци? Не забравяйте и зона за релакс!

Имате ли нужда от сигурност за децата или домашните любимци? За да им гарантирате сигурността, помислете за ограда или плет.

Трябва ли да скриете градината от погледа на съседи и преминаващи хора? Тогава оградата трябва да бъде по – висока.

2. Какъв е стилът на дома ми?

Помислете за архитектурата на къщата. Уверете се, че дизайнът на вашата градина допълва стила на къщата – минималистичен, класически, модерен.

3. Каква ще бъде ролята на растенията?

Растенията могат да не само да красят градината, но и да служат като параван и да ни предпазват от чуждите погледи, както и да помогнат за намаляване на шума. Те са звездите на градината и чрез цветовете и формите си могат да променят градината. На цветни или зелени растения ще наблегнете. На цветя или храсти. Помислете и за дървета, ако планирате нови или имате стари, около които искате да оформите зона.

4. Какво е изложението на градината?

В зависимост от слънцегреенето, уверете се, че вашите растения ще виреят в тази среда. Ще бъдат ли устойчиви на вятър и дъжд. Изберете растения и в зависимост от почвата – песъчлива или глинена.

5. Ще има ли фокусна точка?

В една добре оформена градина трябва да има фокусна точка – това може да е скулптура, интересно оформени растения, водни съоръжения, градински пейки или кът за почивка. За по-голям интерес включете зелени или декоративни стени.

Сподели: