10 съвета да помогнете на вашите растения да оцелеят през есента и зимата

Полагайте специални грижи

3154

С края на лятото не сте единствените, които очакват (или по-скоро се страхуват) от най-студените месеци от годината. Защото това е времето, в което трябва да се погрижите и за вашите растения – за тяхното поливане, позициониране на по – светло място. Днес ви предлагаме няколко съвета, които ще ви бъдат от полза за съхранението и опазването на стайните растения в най-суровите месеци на годината.

1. Преместете растенията далеч от вентилационни отвори, радиатори или прозорци. Повечето не са големи фенове на екстремните температурни колебания, затова се опитайте да ги задържите далеч от места, които са твърде студени или топли. Слънцелюбивите дръжте на маса в близост до прозореца, но не директно на перваза.

ikea.bg

2. Проверете влажността на въздуха. Много растения цъфтят на 40-50% влажност, но когато парното е пуснато и прозорците са затворени, нивото на влага вероятно е много по-ниско. Най-лесно е да си купите овлажнител, което  ще реши проблема, ако нямате възможност за такава инвестиция, пръскайте често с пулверизатор листата.

3. Поддържайте постоянна температура. Докато идеалната температура варира за различните видове, повечето растения се чувстват добре при дневна температура от 18 до 24.

 

4. Въртете ги. За да предотвратите неравномерният растеж на вашите растения, завъртайте ги леко при всяко поливане. Така ще си гарантирате, че ще бъдат огряни от всички страни.

5. Внимавайте да не ги преполеете. Сега няма нужда да го правите с такава интензивност. Най-добрият начин да проверите влагата на почвата е с пръст на 4-5 см под повърхността, тъй като горната част на почвата изсъхва първо.

6. Ако листата на растението са прашни, избършете ги с влажна гъба или кърпа. Просто прикрепете листа с ръката си, за да не го скъсате.

7. Намалете торенето. През зимата естественият растеж е най-бавен, затова ги оставете да почиват. Подхранете ги на пролет.

8. Дръжте кактусите на хладно. Може да ви звучи странно, но през зимата те предпочитат повече хлад.

9. Махайте издънките. Така ще подсилите растението и ще го подготвите за пролетта.

10. Внимавайте за вредители. Акари паяк, един от най-разпространените вредители, особено опасен през зимата, когато сухите и прашни условия ги карат да търсят влага в листата на стайни растения. Изтривайте листата им. 

Сподели: