Тоалетната, която ще работи почти без вода

Тоалетната, която ще работи почти без вода

Британски учени разработват тоалетна, която няма нужда от вода, канализационна система и външна енергия, защото пречиства човешките отпадъци с нанотехнология и отстранява миризмите, съобщи "Ройтерс", цитирана от БТА.

Иновативната тоалетна използва ротационен механизъм, с който придвижва изпражненията в камера с наноeлементи. Механизмът блокира миризмите и не крие неприятната гледка. В камерата водата се извлича с мембрани, а след това се кондензира и може да се използва в домакинството. Патогените остават на дъното на камерата и водата е съвсем чиста, обясни ръководителят на проекта Алисън Паркър от университета Кранфийлд.

Учените разработват нанотоалетната за глобалната инициатива "Открийте отново тоалетната" на фондацията на Бил и Мелинда Гейтс.

Въпреки "значителния" интерес към тоалетната в развитите държави, по думите на създателите ѝ, тя е предназначена за тези, които нямат добри санитарни условия. Нанотоалетната е за домакинства до 10 души, като използването ѝ струва пет цента на човек на ден. Периодично местен оператор ще подменя торбата с твърди отпадъци. Самата торба е покрита с нанополимер, който блокира миризмите.

Лошите санитарни условия водят до поява на болести като холера, диария, дизентерия, хепатит А, тиф, детски паралич

За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...