Роберто Паломба: Тенденциите се следват от тези, които нямат идеи

Дизайнерите трябва да спрат да бъдат звезди, казва Паломба 

5039

Световноизвестният дизайнер Роберто Паломба е част от златната двойка на италианския дизайн, заедно с Людовика Серафини. Тяхното архитектурно студио Palomba Serafini Associati проектира от повече от 25 години продукти, които не следват тенденциите.

Високото качество на проектите им е техният отличителен знак. Те си сътрудничат с най-престижните дизайнерски марки в света, а по-голяма част от продуктите им, проектирани от 1994 г. насам, все още се произвеждат.

Техните продукти се раждат не само, за да устояват на пазара, но и за да бъдат тихи и верни спътници в живота на хората, които са ги избрали. Ключът към техните успехи е способността в един свят, който крещи и отчаяно се опитва да бъде забелязан, да предоставят трайно щастие и благополучие, като с право стават участници в ежедневния живот.

Паломба оглави журито на националният конкурс Баня на годината 2019 и също така е главен дизайнер на новите колекции на Ideal Standard.

Вижте какво каза той в интервю за Idei.bg:

Какво ви мотивира да „възкресявате“ стария дизайн и да му давате нов живот, чрез модерна визия и иновация?
Това, което ме движи, е желанието ми да върна на новите поколения ценностите, които бележат успеха на една марка, представляваща съвремието в европейската следвоенна цивилизация. Естетични, функционални и дизайнерски стойности, които трябва да бъдат пресъздадени, за да имат допълнително значение, дори и през новата ера. Тези продукти обаче, трябва да бъдат преоткрити, за да могат да бъдат актуални. Не става въпрос за нов дизайн, а за преоткриване.

Как виждате бъдещето на дизайна?

Мисля, че дизайнът е фундаментално важен, защото той все повече изобразява значението на нещата. Аз вярвам, че дизайнерите имат важната отговорност да дават пример за отношение към проблемите на съвременното общество. Вземете за пример екологичната тема. Въпреки това, дизайнерите трябва да спрат да бъдат звезди и да се върнат към това да бъдат хора, които гледат на обществото като целева група за тяхната работа.

Вие бяхте председател на журито на конкурса “Баня на годината 2019”. Какви са вашите впечатления от проектите, конкурса и тенденциите в дизайна на бани?

Много съм изненадан! Интересни проекти, с добро отношение към детайла! Но моля ви, не ме питайте за тенденции, аз не съм стилист, аз съм дизайнер. Тенденциите се следват от тези, които нямат идеи и копират иновациите на другите. В днешно време нямаме нужда от звезди, а от нови учители.

Какви са вашите съвети към младите дизайнери - към какво трябва да се стремят, в какво да се фокусират и какви умения да усъвършенстват?
Най-добрият съвет, който мога да им дам е: БЪДЕТЕ учители, а НЕ звезди!

Ideal Standard има дизайнерските продукти, създадени от италианските икони Ponti и Castiglioni. Следвате ли тяхната линия или предпочитате да налагате нов стандарт?
Ideal Standard преживява естествена еволюция по пътя, по който винаги е участвала във важни продукти , свързани с иновациите и културата на дизайна. Те се свързаха с нас, за да им погнем за разкодирането и прочита на духа на времето и пренасянето му върху продуктите. Каква по-добра мисия за един дизайнер от това да възстановява миналото и да проектира този дизайн в бъдещето?

Както в света на модата, така и в интериорния дизайн, старите тенденции се завръщат, но с нова визия? Какво е новото и различното при баните?

Ключовата дума в случая е изживяване – новата баня е място, където всеки има изживявания, а не изпълнява просто определени функции.
В днешно време банята се използва и за други моменти. Да се замислим например за това колко време посвещават мъжът и жената в тази стая на своя тоалет. Всичко това е свързано с грижата за самите нас.

Технологиите и иновациите са навсякъде около нас? Как те влизат в интериора на банята и променят начина, по който гледаме на това помещение?
Концепцията за банята се промени, защото и самото общество се промени.
В миналото беше чудо, ако човек има баня в дома си, а днес да има баня или дори две, е съвсем нормално.
Това вече не е място, през което човек просто минава, а място за почивка. Доказателство за това е, че преди мивките бяха с колона, а до огледалото имаше малък шкаф за различни принадлежности. Днес обаче пространството под мивките е решено в напълно различни форми.

Сподели: