Основните грешки при пране в пералня, които ще съсипят дрехите ви

Основните грешки при пране в пералня, които ще съсипят дрехите ви

Да переш в пералня изглежда лесно – слагате нещата, натискате бутона и…готово. Но не е съвсем така. Има някои тънкости, които могат да съсипят прането. Ето кои са те…

Игнорирате етикета

Цялата информация за това как да се грижим за текстила обикновено е посочена под формата на символи на специален етикет, който понякога дори не гледаме, а ако погледнем, го игнорираме. Ако на етикета пише, че артикулът може да се пере само на ръка, тогава не трябва да рискувате да го слагате в пералнята. След една употреба може нищо да не се случи, но поради редовното машинно пране то ще се износи много по-бързо.

Претоварвате пералнята

Претоварената машина работи по-бавно и ако редовно претоварвате барабана, може да доведе до повреди. За да избегнете това, използвайте правилото на едната ръка: след като заредите нещата в машината, опитайте се да поставите отворена длан върху тях в изправено положение. Ако пръстите ви опират в горната стена на барабана, тогава не трябва да добавяте повече пране.

 

Не сортирате пране

Сортирането е това, от което се нуждаете, за да започнете подготовката за пране. Това става на два етапа - първо прането трябва да се сортира по цвят, да се сгъне светло към светло и тъмно към тъмно и след това да се разпределят дрехите по вид тъкан.

Използвате твърде много препарат за пране

Количеството прах не влияе на качеството на пране. Дори, напротив, ако прекалите с него, тогава има голям шанс нещата да останат неизплакнати. Ето защо не пренебрегвайте препоръките за употреба на перилни препарати върху опаковката.

 Не закопчавате ципове на дрехите

Зъбците на ципове на дрехи и спално бельо могат да се закачат за други неща и да ги съсипят или дори да повредят самия барабан на пералнята.

 

Избор на грешен режим на центрофугиране

Съвременните перални машини автоматично настройват скоростта на въртене в зависимост от режима на пране. Понякога обаче е по-добре да регулирате ръчно, за да не повредите дрехите.

Например, дънките се препоръчват да се центрофугират със скорост 800-900 оборота в минута, а деликатните неща могат да издържат не повече от 400.

За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...